Hyppää pääsisältöön

Olympialätkän unelmafinaali Torinossa

Vuonna 2006 Suomi kamppaili ensi kertaa tiensä olympiajääkiekon loppuotteluun. Ruotsi-finaalista saatu hopea on Leijonien kaikkien aikojen parhaita saavutuksia.

Tietolaatikko

Venäjä-välierän maalit: 6.13 Ville Peltonen (Kimmo Timonen) 1-0. 29.33 Toni Lydman (Saku Koivu) 2-0. 33.51 Saku Koivu (Kimmo Timonen - Teemu Selänne) 3-0 yv. 49.17 Olli Jokinen (Ville Peltonen - Niko Kapanen) 4-0.
Suomen ja Venäjän kohtaaminen Lillehammerin olympiakisojen pronssiottelussa vuonna 1994 päättyi myös Leijonien 4-0-voittoon. Naganossa 1998 Venäjä puolestaan löi Suomen luvuin 7-4.
Loppuottelun maalit: 14.45 1-0 Timonen (Selänne) yv. 24.42 Zetterberg (Samuelsson, Bäckman) 1-1 yv. 33.24 Kronwall (Zetterberg) 1-2 yv. 35.00 Peltonen (J. Jokinen, O. Jokinen) 2-2. 40.10 Lidström (Sundin, Forsberg) 2-3 tv.
Pronssia Torinon olympiaturnauksessa 2006 otti Tšekki, ja neljänneksi jäi Venäjä.

Erkka Westerlundin valmentama leijonamiehistö pelasi turnauksen alkulohkossa ainoana joukkueena neljä nollapeliä. Loisteliaassa välieräottelussa se kukisti Venäjän luvuin 4-0.

Venäjä ei onnistunut saamaan maalia edes kahden miehen ylivoimalla toisen erän loppupuolella. Suomen neljännen maalin jälkeen Ilja Kovaltšukin ja Darius Kasparaitisin päreet paloivat, ja Suomi pääsi pelaamaan pitkiä aikoja ylivoimalla.

Finaalissa Ruotsi nappasi kultamitalin. Mukana oli rautaisen pelitaidon ohella onneakin: tasoitusmaali 1-1 meni sisään suomalaispelaajan luistimesta.

Suomi oli pelannut koko turnauksen ajan kiitettävää ylivoimapeliä, mutta finaalissa Ruotsi oli juuri tällä saralla parempi. Se teki ylivoimalla kaksi maalia, Suomi vain yhden.

NHL:n ottelutauon ansiosta Torinon talviolympialaisten jääkiekkoturnauksessa oli mukana huipputason kokoonpanoja. Sen tähden Suomen kakkossijaa onkin pidetty jopa leijonahistorian merkittävimpänä mitalina.

Juhlamieli saikin Leijonat puhkeamaan lauluun kotiinpaluujuhlassa Helsingin talvisella Kauppatorilla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto