Hyppää pääsisältöön

Olympialätkän unelmafinaali Torinossa

Vuonna 2006 Suomi kamppaili ensi kertaa tiensä olympiajääkiekon loppuotteluun. Ruotsi-finaalista saatu hopea on Leijonien kaikkien aikojen parhaita saavutuksia.

Tietolaatikko

Venäjä-välierän maalit: 6.13 Ville Peltonen (Kimmo Timonen) 1-0. 29.33 Toni Lydman (Saku Koivu) 2-0. 33.51 Saku Koivu (Kimmo Timonen - Teemu Selänne) 3-0 yv. 49.17 Olli Jokinen (Ville Peltonen - Niko Kapanen) 4-0.
Suomen ja Venäjän kohtaaminen Lillehammerin olympiakisojen pronssiottelussa vuonna 1994 päättyi myös Leijonien 4-0-voittoon. Naganossa 1998 Venäjä puolestaan löi Suomen luvuin 7-4.
Loppuottelun maalit: 14.45 1-0 Timonen (Selänne) yv. 24.42 Zetterberg (Samuelsson, Bäckman) 1-1 yv. 33.24 Kronwall (Zetterberg) 1-2 yv. 35.00 Peltonen (J. Jokinen, O. Jokinen) 2-2. 40.10 Lidström (Sundin, Forsberg) 2-3 tv.
Pronssia Torinon olympiaturnauksessa 2006 otti Tšekki, ja neljänneksi jäi Venäjä.

Erkka Westerlundin valmentama leijonamiehistö pelasi turnauksen alkulohkossa ainoana joukkueena neljä nollapeliä. Loisteliaassa välieräottelussa se kukisti Venäjän luvuin 4-0.

Venäjä ei onnistunut saamaan maalia edes kahden miehen ylivoimalla toisen erän loppupuolella. Suomen neljännen maalin jälkeen Ilja Kovaltšukin ja Darius Kasparaitisin päreet paloivat, ja Suomi pääsi pelaamaan pitkiä aikoja ylivoimalla.

Finaalissa Ruotsi nappasi kultamitalin. Mukana oli rautaisen pelitaidon ohella onneakin: tasoitusmaali 1-1 meni sisään suomalaispelaajan luistimesta.

Suomi oli pelannut koko turnauksen ajan kiitettävää ylivoimapeliä, mutta finaalissa Ruotsi oli juuri tällä saralla parempi. Se teki ylivoimalla kaksi maalia, Suomi vain yhden.

NHL:n ottelutauon ansiosta Torinon talviolympialaisten jääkiekkoturnauksessa oli mukana huipputason kokoonpanoja. Sen tähden Suomen kakkossijaa onkin pidetty jopa leijonahistorian merkittävimpänä mitalina.

Juhlamieli saikin Leijonat puhkeamaan lauluun kotiinpaluujuhlassa Helsingin talvisella Kauppatorilla.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto