Hyppää pääsisältöön

Suomi löi NHL-tähdet Naganossa

Kiekkoleijonat taistelivat pronssia vuoden 1998 olympialaisissa, jossa vastassa olivat ensi kertaa Pohjois-Amerikan parhaista ammattilaisista kootut joukkueet.

Tietolaatikko

Jääkiekon vuoden 1998 olympiaturnauksen voitti Tšekki, joka jätti Venäjän hopealle loppuotteluvoitolla 1-0.
Naganon turnaus oli Jari Kurrin viimeinen esiintyminen leijonapaidassa.
Olympialaiset olivat ensimmäiset arvokisat, joissa Hannu Aravirta toimi Suomen joukkueen päävalmentajana.

USA:n ja Kanadan miehistöjen kovan tason tähden Suomen Naganossa saamaa pronssimitalia on pidetty merkittävämpänä saavutuksena kuin vuoden 1995 maailmanmestaruutta. NHL:n pudotuspelien tähden Tukholman MM-kilpailuissa ei ollut mukana pohjoisamerikkalaisia huipputason joukkueita.

Suomen ensimmäisen maalin pronssiottelussa Kanadaa vastaan teki Jari Kurri ylivoimatilanteessa ajassa 3.33. Ensimmäisen erän lopulla Kanada tasoitti, mutta puoli minuuttia myöhemmin Jere Lehtinen siirsi Suomen jälleen johtoon ajassa 17.23.

Toisen erän alussa Kanada tasoitti ylivoimalla. Kanadalaistuomari Kerry Fraserin työskentely siirsi myös yleisön sympatiat Suomen puolelle.

Fraser mm. tuomitsi jäähylle vaihtoaitiossa istuneen Raimo Helmisen. Tämän seurauksena Suomi joutui toisessa erässä kestämään kahden minuutin ajan peräti 5-3-alivoimaa.

Ratkaiseva niitti oli Ville Peltosen 3-2-maali heti kolmannen erän alussa. "Paljon kehutut miljoonamiehet saavat lähteä kotiin pelkät Nagano-paidat tuomisinaan", pääsi selostaja Antero Mertaranta toteamaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto