Hyppää pääsisältöön

Suomi löi NHL-tähdet Naganossa

Kiekkoleijonat taistelivat pronssia vuoden 1998 olympialaisissa, jossa vastassa olivat ensi kertaa Pohjois-Amerikan parhaista ammattilaisista kootut joukkueet.

Tietolaatikko

Jääkiekon vuoden 1998 olympiaturnauksen voitti Tšekki, joka jätti Venäjän hopealle loppuotteluvoitolla 1-0.
Naganon turnaus oli Jari Kurrin viimeinen esiintyminen leijonapaidassa.
Olympialaiset olivat ensimmäiset arvokisat, joissa Hannu Aravirta toimi Suomen joukkueen päävalmentajana.

USA:n ja Kanadan miehistöjen kovan tason tähden Suomen Naganossa saamaa pronssimitalia on pidetty merkittävämpänä saavutuksena kuin vuoden 1995 maailmanmestaruutta. NHL:n pudotuspelien tähden Tukholman MM-kilpailuissa ei ollut mukana pohjoisamerikkalaisia huipputason joukkueita.

Suomen ensimmäisen maalin pronssiottelussa Kanadaa vastaan teki Jari Kurri ylivoimatilanteessa ajassa 3.33. Ensimmäisen erän lopulla Kanada tasoitti, mutta puoli minuuttia myöhemmin Jere Lehtinen siirsi Suomen jälleen johtoon ajassa 17.23.

Toisen erän alussa Kanada tasoitti ylivoimalla. Kanadalaistuomari Kerry Fraserin työskentely siirsi myös yleisön sympatiat Suomen puolelle.

Fraser mm. tuomitsi jäähylle vaihtoaitiossa istuneen Raimo Helmisen. Tämän seurauksena Suomi joutui toisessa erässä kestämään kahden minuutin ajan peräti 5-3-alivoimaa.

Ratkaiseva niitti oli Ville Peltosen 3-2-maali heti kolmannen erän alussa. "Paljon kehutut miljoonamiehet saavat lähteä kotiin pelkät Nagano-paidat tuomisinaan", pääsi selostaja Antero Mertaranta toteamaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto