Hyppää pääsisältöön

Arvostettu ja arvosteltu Hannu Aravirta

Hannu Aravirta aloitti maajoukkueessa ensin apuvalmentajana ja jatkoi Leijonien 16. vastuuvalmentajana vuosina 1997-2003. Aamu-tv:n haastattelun alla Aravirran siihenastinen valmentajan ura oli juuri saatu kansien väliin.

Aravirta toimi ensin Pentti Matikaisen ja sitten neljä kautta Curt Lindströmin apuvalmentajana. Curren matkassa saaliina oli Leijonien kauan kaivattu kulta vuonna 1995.

Päävalmentajana Ara luotsasi joukkueensa kolmasti MM-hopealle, kerran MM-pronssille ja olympiapronssille vuonna 1998.

Aamu-tv:n haastattelussa ruodittiin vuoden 2003 MM-kisojen karvasta tappiota, kun Suomi menetti puolivälierissä Ruotsille huiman etumatkansa ja hävisi ottelun lopulta 5-6. Viime sekunneilla hävittyä dramaattista peliä puitiin jälkikäteen pitkään. Aravirta kertoo sarkastisesti sanoneensa, että vielä kun horsmat kasvavat päällä, niin ihmiset puhuvat tästä pelistä.

Haastattelun aikaan juuri julkaistussa kirjassa Hannu Aravirta - Leijonan osa kerrataan myös kinkkisiä tapahtumia Pietarin MM-kisoissa vuonna 2000. Aravirta kertoo, että joukkue oli livennyt itse asettamistaan säännöistä vapaa-ajanvieton ja alkoholinkäytön suhteen. Tuolloin valmennusjohto pohti, pitäisikö päävalmentaja Aravirran lähteä kävelemään herätykseksi joukkueelle ja jättää lopputurnaus apuvalmentajien vastuulle. Aravirran mukaan tapaus kertoo, millaisia paineita pelaajilla ja valmentajilla kisoissa on. Se, miten ryyppyreissudraama lopulta ratkaistiin, selviää kuulemma kirjasta.

SM-liigassa Aravirta on valmentanut JyP HT:tä, Jokereita ja HIFK:ta. SM-liigan valmentajana saaliina on kaksi mestaruutta, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Pikkuleijonien valmentajana 2004-2006 Aravirta voitti kaksi MM-pronssia.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä