Hyppää pääsisältöön

Fakta homma: Aleksis Kiven kuolinmökissä

Fakta homman Kaasiset ja Kaakot vierailevat kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kuolinmökissä Tuusulassa. Kirjailijan kuolinmökki herättää pariskunnissa monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä.

"Onkos tällä Kivellä ollu tällanen Aila-niminen friidu?" kysyy Aulis nähdessään Aleksis Kiven kuolinmökkiin kaiverretun nimen. Mökin pieni koko ja vähäinen luonnonvalo sisätiloissa kirvoittavat puhetta. Eikä sängyn kokokaan ole suuruudella pilattu.

Mutta kirjoittiko Kivi tunnetuimmat teoksensa tässä mökissä? Tämä kysymys jakaa mielipiteitä, joskin varmaa tietoa asiasta on ainakin Hekalla. Kesken kiivaan keskustelun ja pienimuotoisen vitsinkerron keskellä Hansu muistuttaa käytöstavoista sängyn äärellä, jossa suuri elämän kerran sammui. Pirrellä tosin oli kuolinpaikasta eriävä mielipide.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto