Hyppää pääsisältöön

Fakta homma: Aleksis Kiven kuolinmökissä

Fakta homman Kaasiset ja Kaakot vierailevat kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kuolinmökissä Tuusulassa. Kirjailijan kuolinmökki herättää pariskunnissa monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä.

"Onkos tällä Kivellä ollu tällanen Aila-niminen friidu?" kysyy Aulis nähdessään Aleksis Kiven kuolinmökkiin kaiverretun nimen. Mökin pieni koko ja vähäinen luonnonvalo sisätiloissa kirvoittavat puhetta. Eikä sängyn kokokaan ole suuruudella pilattu.

Mutta kirjoittiko Kivi tunnetuimmat teoksensa tässä mökissä? Tämä kysymys jakaa mielipiteitä, joskin varmaa tietoa asiasta on ainakin Hekalla. Kesken kiivaan keskustelun ja pienimuotoisen vitsinkerron keskellä Hansu muistuttaa käytöstavoista sängyn äärellä, jossa suuri elämän kerran sammui. Pirrellä tosin oli kuolinpaikasta eriävä mielipide.