Hyppää pääsisältöön

Fakta homma: Aleksis Kiven kuolinmökissä

Fakta homman Kaasiset ja Kaakot vierailevat kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kuolinmökissä Tuusulassa. Kirjailijan kuolinmökki herättää pariskunnissa monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä.

"Onkos tällä Kivellä ollu tällanen Aila-niminen friidu?" kysyy Aulis nähdessään Aleksis Kiven kuolinmökkiin kaiverretun nimen. Mökin pieni koko ja vähäinen luonnonvalo sisätiloissa kirvoittavat puhetta. Eikä sängyn kokokaan ole suuruudella pilattu.

Mutta kirjoittiko Kivi tunnetuimmat teoksensa tässä mökissä? Tämä kysymys jakaa mielipiteitä, joskin varmaa tietoa asiasta on ainakin Hekalla. Kesken kiivaan keskustelun ja pienimuotoisen vitsinkerron keskellä Hansu muistuttaa käytöstavoista sängyn äärellä, jossa suuri elämän kerran sammui. Pirrellä tosin oli kuolinpaikasta eriävä mielipide.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto