Hyppää pääsisältöön

Leijonille ensimmäinen MM-mitali 1992

Prahassa 1992 Suomi ylsi ensi kertaa kiekon MM-mitaleille. Leijonat selvittivät tiensä historialliseen Ruotsi-finaaliin ikimuistoisessa rankkarikisassa Tšekkoslovakiaa vastaan.

Suomi–Tšekkoslovakia-ottelussa varsinainen peliaika päättyi lukuihin 2–2. Janne Laukkanen teki tasoitusmaalinsa vain noin kaksi minuuttia ennen loppusummeria.

Jatkoajalla ei maaleja syntynyt, joten ratkaisu jäi rangaistuslaukauskilpailun varaan.

Suomen suuri sankari oli maalivahti Markus Ketterer, joka torjui tšekkien kaikki laukaukset.

Leijonien ensimmäinen ampuja Jarkko Varvio sen sijaan onnistui tekemään maalin. Kisan ratkaisi neljäntenä laukoneen rankkarispesialisti Keijo Säilynojan 2–0-maali.

Suomi selviytyi näin ensi kertaa jääkiekon MM-kisojen loppuotteluun. Finaalissa Ruotsia vastaan Leijonat kokivat kuitenkin 5-2-tappion, joka oli Suomen joukkueen ensimmäinen häviö tässä turnauksessa.

Tietolaatikko

Suomi-Tšekki-ottelun maalit: 26.37 Vesa Viitakoski (Timo Saarikoski) 1-0. 35.50 Igor Liba (Petr Rosol, Robert Lang) 1-1. 37.44 Petr Hrbek (Patrik Augusta) 1-2. 57.56 Janne Laukkanen (Arto Ruotanen, Mikko Mäkelä) 2-2.
Jarkko Varvio voitti kisojen pistepörssin ensimmäisenä suomalaisena. Kakkosena oli Mikko Mäkelä.
Kisojen All Stars -kokoonpanoon valittiin suomalaisista Markus Ketterer, Timo Jutila ja Jarkko Varvio.
Suomen joukkuetta valmensi Pentti Matikainen.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto