Hyppää pääsisältöön

Luova luotsi Gustav Bubnik

Tšekkiläinen Gustav Bubnik valmensi Suomen jääkiekkomaajoukkuetta vuosina 1966-1969. Bubnik lisäsi harjoitteluun ja peleihin järjestelmällisyyttä ja luovuutta.

Lempinimellä Kustaa tunnettu Gustav Bubnik painotti aikalaisten mukaan joukkueen kannalta luovia ja edullisia yksilöratkaisuja.

Bubnikin aikaan myös kesäharjoittelu oli kovempaa, kuin mihin Suomessa oli aiemmin totuttu.

Ennen videon haastattelua Suomi oli kärsinyt juuri karvaan tappion Ruotsia vastaan. Suru oli sekä toimittajan että valmentajan sydämessä. Murheen tuoneesta ottelusta katsotaan myös näyte.

Bubnikin valmennuksessa Suomi kuitenkin kaatoi ensi kertaa suuren jääkiekkomaan Tšekkoslovakian MM-kisoissa 1967.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto