Hyppää pääsisältöön

Perunanistutusta Pälkäneellä

Peruna istutetaan Suomessa alkukesällä. Vanhan kansan perunanistutuspäivä oli Kustaan päivä 6. kesäkuuta, jolloin maa oli yleensä jo hyvin lämmennyt ja kasvu lähti nopeasti alkuun.

Tietolaatikko

Suosituimpia perunalajikkeitamme:

Varhaisperunoita ovat mm. Adora, Amazone, Ostara, Siikli, Rocket ja Hankkijan Timo.

Syys- ja talvilajikkeita ovat Bintje, Blue Kongo, Hertha, Matilda, Nicola, Pito, Puikula, Rekord, Rodamunda, Sabina, Satu, Sini, Suvi, Van Gogh ja Vital.

Wikipedia: Pälkäne on Suomen kunta, joka sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Pälkäneen naapurikuntia ovat Kangasala, Kuhmalahti, Hauho, Valkeakoski, Hattula, Lammi ja Padasjoki. Aiemmin naapurina ollut Sahalahden kunta yhdistyi Kangasalaan 1.1.2005. Kunnassa asuu 4456 ihmistä (31.12.2005). Pälkäne ja Luopioinen yhdistyivät kuntaliitoksessa 1. tammikuuta 2007. Uuden kunnan nimeksi tuli Pälkäne ja vaakunaksi Luopioisten vaakuna.

Varhaisperunan viljelijät Turun saaristossa sen sijaan ovat joskus liikkeellä jo maaliskuussa. Esimerkiksi keväällä 2007 Rymättylässä Varsinais-Suomessa päästiin pellolle jo maaliskuun 15. päivän tienoilla.

Paras pottusato saavutetaan vuosina, jolloin sadetta tulee sopivasti ja lämpimiä aurinkoisia päiviä on paljon. Runsaat sateet aikaansaavat helposti perunaruttoa, joka pienentää satoa ja heikentää laatua.

Perunatalouden perusta on kautta vuosisatojen ollut edellisen vuoden sadosta säästetyt siemenperunat. Nälkävuosina tilanne on ollut ongelmallinen, sillä säilyäkseen hengissä ihmiset ovat usein joutuneet syömään myös "viimeiset siemenperunansa".

Peruna istutetaan maahan yleensä idätettynä, koska se aikaistaa sadonkorjuuta. Etenkin varhaisperunan viljelyssä hyvä esi-idätys on tarpeen.

Perunaa on ollut Euroopassa jo 1500- luvulla, mutta varsinainen perusravinto siitä tuli vasta 1700- ja 1800- luvulla.

Nykyisin suomalaiset syövät perunaa keskimäärin 55 kiloa vuodessa. Tämän määrän tuottamiseen tarvitaan noin 25 neliömetriä perunamaata.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto