Hyppää pääsisältöön

Vaikeuksien voittaja Sami Kapanen

Sami Kapanen on saanut usein tuta NHL:n väkivaltaisuudesta. Vuonna 1996 tehdyssä haastattelussa Kapanen oli toipumassa harjoitusleirillä taklauksessa tulleesta aivotärähdyksestä.

Vakavia loukkaantumisia on Kapasen NHL-uralla kohdalle osunut muitakin.

Vakava aivotärähdys oli saanut myös Samin vaimon Petra Kapasen pohtimaan perheen tulevaisuutta. Lapset eivät ainakaan menoa haittaisi ja pilke silmäkulmassa Petra Kapanen kertookin asioiden pannun jo alulle.

Loukkaantumisesta huolimatta Sami Kapanen pelasi Hartford Whalersissa kaudella 1995-1996 35 ottelua.

Springfield Falconsin tiedottaja kehuukin haastattelussa Samia hyväksi hankinnaksi ja uskoo tästä kehkeytyvän tulevaisuuden superpelaajan.

Kun Hartford muuttui Carolina Hurricanesiksi teki Kapanen parhaalla kaudellaan 2001-2002
69 ottelussa 27 maalia ja 42 syöttöä. Kapanen onkin valittu kahdesti NHL:n tähdistöpeliin.

Suomen maajoukkueessa Kapanen on voittanut kaksi olympiapronssia vuosina 1994 ja 1998.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto