Hyppää pääsisältöön

Agit-Prop: Sinä tiedät luokkasi lait

Elvi Sinervon runo kertoo Kemin vuoden 1949 lakoista, joissa kaksi erottelutyömaan työläistä sai surmansa lakkokahakassa virkavaltaa vastaan.

Kemi-yhtiön Pajusaaren tehtaalta heinäkuussa 1949 alkanut lakko laajeni kesän kuluessa Kemijoen erottelutyömaalle ja Kemin satamaan.

Lakko alkoi paikallisesta palkkariidasta, mutta kommunistit hyödynsivät sitä myös SAK:n sisäisessä valtataistelussa ja pyrkimyksissään sosialidemokraattisen hallituksen kaatamiseksi.

K. A. Fagerholmin johtama hallitus julisti erottelutyömaan vapaaksi työmaaksi, ja työrauhaa turvaamaan lähetettiin poliiseja.

18.8.1949 pidettiin rikkurien vastainen mielenosoitus, joka päättyi väkivaltaisuuksiin poliisin määrättyä marssijat pysähtymään. Lakkolainen Felix Pietilä sai surmansa tuntemattoman ampujan luodista, ja kuorma-auton alle piiloutunut Anni Kontiokangas kuoli auton lähdettyä liikkeelle.

Kemin tapahtumista tuli kommunistien keskuudessa porvarillisen väkivallan symboli. Elvi Sinervo kirjoitti aiheesta runot "Sinä tiedät luokkasi lait" ja "Lintu mustasiipi lennä".

Agit-Prop levytti Kaj Chydeniuksen säveltämät laulut vuonna 1972.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto