Hyppää pääsisältöön

Kristiina Halkola: Laulu 20 perheestä

Aatteen mannekiini Kristiina Halkola lauloi 1960-luvun lopussa televisiossa klassikoksi jääneen kabareekappaleen Laulu 20 perheestä.

Laulun kertosäkeesä luetellaan 1960-luvulla vaikuttaneet rikkaat suomalaiset teollisuussuvut. Mielenkiintoista on, että 2000-luvulla Halkolan mainitsemista suvuista moni ei enää kuulu maan äveriäimpien joukkoon.

OMA-ohjelman juonnossa sanottiin, että nämä suvut ovat saaneet omaisuutensa perimällä ja perintöjä ei saada vapaasti kilpailemalla. Televisioteatterin tekemä ohjelma oli yksi ns. Reporadion aikakauden päättäneistä tv-ohjelmista.

Laulun esittäjä Kristiina Halkola tunnetaan etenkin roolistaan elokuvassa Käpy selän alla. Laulu 20 perheestä lisäksi häneltä on jäänyt elämään myös Chydeniuksen tekemä laulu Jos rakastat, joka on suosittu myös vasemmistolaisen laululiikkeen ulkopuolellakin.

Kristiina Halkola (s. 1943) on toiminut teatteri- ja musiikkipiirien lisäksi myös politiikan parissa. Hän oli Suomen ensimmäinen nainen puolueen puheenjohtajana (DEVA) ja sitä ennen kommunistisen puolueen jäsen.

Halkola näytteli pitkään miehensä Eero Melasniemen kanssa komediateatteri Areenassa.

Tietolaatikko

Kristiina Halkolan ensilevy julkaistiin vuonna 1971 ja sen nimi on Täytyy uskaltaa

Reporadioksi kutsutaan aikaa Yleisradion historiassa, jolloin usein vasemmistolaisesti sävyttyneet yhteiskunnalliset ohjelmat ärsyttivät Suomessa laajalti. Tuolloin pääjohtajana oli Eino S. Repo. Ohjelmapolitiikka johti lopulta Revon syrjäyttämiseen.

Laulun 20 perheestä on säveltänyt Kaj Chydenius ja sanoittanut Petri Repo.

Halkolan johtama DEVA (Demokraatinen vaihtoehto) syntyi Suomen kommunistisen puolueen hajaannuksen yhteydessä 1980-luvulla. Halkola oli puolueen pj., mutta häntä ei valittu edustkuntaan kevään 1987 vaaleissa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto