Hyppää pääsisältöön

Pet Shop Boys Helsingissä

Kun syntikkapopin kärkikaksikko vieraili Suomessa vuonna 1987, kumpikaan sen jäsenistä ei suostunut uskomaan, että he ovat saapuneet joulupukin kotimaahan.

1980-luvun alussa syntynyt Pet Shop Boys nousi kansainväliseen maineeseen vuonna 1986. Yhdistämällä syntesoijavetoiseen tanssipoppiin ironiaa ja älyllisyyttä duo saavutti tunnustusta myös rockyleisön ja -median taholta.

Rockstopin haastattelussa Neil Tennant ja Chris Lowe kertovat keikkailevansa niukalti, koska tyypillinen esiintymistilanne oli heistä tylsä ja mielikuvitukseton. Bändi perustettiin aikanaan laulujen tekemistä, ei keikkailua varten.

Vaikka Pet Shop Boys monessa suhteessa erosikin rockibändeistä, sillä oli silti kiintoisia yhtymäkohtia rockiin. Menestyshitti It´s a Sin muistutti heistä heviä, ja tulevalle levylle Tennant kaavaili Led Zeppelin -soundia.

Englantilaisilla ei ole samanlaista rock-pakkomiellettä kuin amerikkalaisilla, kaksikko toteaa. USA:ssa kaljankin tilaaminen on rock-tapahtuma.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto