Hyppää pääsisältöön

Mistä kevätväsymys johtuu?

Kevät saapuu ja samalla koittaa suuri vapaus ihmisille ja eläimille! Monet ovat haltioissaan kevään tulosta: kun päivä pitenee ja luonto on kauneimmillaan, mikään ei saa heitä pysymään neljän seinän sisällä!

Osa ihmisistä jäisi mieluiten kuitenkin peiton alle. Eikä kyse ole pelkästään unirytmin häiriintymisestä.

Miksi osa ihmisistä pursuaa energiaa ja toimintatarmoa, kun toiset tuntevat olonsa väsyneeksi ja veltoksi? Päätä särkee ja verenkierto häiriintyy? Tämä tiedetään: jokainen reagoi kevään tuloon eri tavoin. Silti monet valittavat samankaltaisia vaivoja ja jonkinlaisesta kevätuupumuksesta kärsii jopa lähes puolet suomalaisista.

Sisäinen kello jätättää

Kun ulkoilman lämpötila nousee, verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee. Siinä voi olla yksi syy väsymykseen ja haluttomuuteen juuri kevätaikaan. Nopeat säänmuutokset voivat aiheuttaa ongelmia erityisen herkille henkilöille, kun hormonitasapaino joutuu sopeutumaan uusiin olosuhteisiin – siinä voi olla toinen syy kevätväsymykseen. Hormonien säätelemä sisäinen kello alkaa tilapäisesti jätättää.

Ilman ulkopuolisten tekijöiden vaikutusta kehomme noudattaa noin 24 tunnin rytmiä. Samoin kuin mekaaninen taskukello, meidänkin sisäinen kellomme on aika ajoin vedettävä. Se tapahtuu, kun auringonvalo säätelee aivotoimintaamme.

Kun auringonsäteet osuvat silmän verkkokalvolle, aivojen valoherkkä metronomi, niin sanottu SCN-tumake prosessoi nämä ärsykkeet. Se säätelee käpyrauhasen hormonituotantoa valon mukaan. Näin se määrää nukkumisen ja valveillaolon syklin ja vaikuttaa eri sisäelinten toimintaan. Kun valon määrä keväisin lisääntyy, hormonitasapaino muuttuu. Tähän sopeutuminen voi olla joillekin vaikeaa.

Liikunta piristää

Itse asiassa sen pitäisi olla positiivinen asia, koska valon lisääntyminen vähentää unihormoni melatoniinin eritystä. Syy siihen miksi tunnemme olomme erityisen reippaiksi ja pirteiksi keväisin on juuri melatoniinin määrän väheneminen ja serotoniinin sekä dopamiinin lisääntyminen. Serotoniini ja dopamiini ovat motorisia toimintoja stimuloivia ja mielialaa nostavia hormoneja. Myös sukupuolihormonien tuotanto lisääntyy keväisin. Siksi keväällä rakastutaan niin helposti!

Toistaiseksi tällaiset mekanismit on havaittu vasta eläinkokeissa. Edelleen kiistellään siitä voiko vuodenajan muutos vaikuttaa näin merkittävästi ihmisen hormonitasapainoon. Elämmehän talvisin kuitenkin keskuslämmityksen ja keinovalon ansiosta lähes samanlaisissa olosuhteissa kuin kesälläkin.

Olivat syyt mitkä hyvänsä – kevätväsymyksestä kärsivien kannattaa ulkoilla ja reippailla. Voi olla, että monet voivat paremmin keväisin juuri siksi, että he saavat enemmän liikuntaa ja vitamiineja ja vähemmän rasvaa. Oli fyysisen aktiviteetin lisääminen kuinka vastenmielistä hyvänsä, on varmaa, että se tuo automaattisesti hyvää oloa elämään!

Toimittaja: FRIEDERIKE KÜHN

Tuotanto: BAYERISCHER RUNDFUNK, Saksa

Suomenkielinen toteutus: TERO KYLLÖNEN, SATU VIRTANEN

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.11.2015