Hyppää pääsisältöön

Alwari T: Jytämimmi

1950-luku, jytä ja glam rock yhdistyivät Alwari T:n "Jytämimmissä". Toimittajissa bändin mutkaton suhde kaupallisuuteen herätti hieman ihmetystä.

Tietolaatikko

Jytämimmi. Säv. ja san. Mika Sundqvist. Kappale julkaistiin singlenä vuonna 1974.
Alwari Tuohitorvi/Alwari T julkaisi eri kokoonpanoin albumit Alwari Tuohitorvi (1974), Asia on ananas (1975), Silver Ball (1978), Paimenpojan tanssiinkutsu (1979) ja Kunnon meininkiä (1980).

Ähtärissä vuonna 1968 perustettu Alwari Tuohitorven Lannanlevittäjät teki uuden tulemisensa Alwari Tuohitorvena vuonna 1974. Glam rock -aallon myötä se omaksui näyttävät esiintymisasut ja siirtyi progevivahteisesta rockista iskevään boogieen.

Slade-yhtyeen inspiroima "runtta-runtta" upposi kuulijoihin huomattavasti paremmin kuin pitkät taiteelliset teokset. Nimikin lyheni Alwari T:ksi.

Iltatähden haastattelussa vuonna 1975 Jukka Rautiainen kertoi yhtyeen pyrkivän täyttämään selvää aukkoa suomalaisessa bändikartassa: kotimaisin voimin ei ollut tehty kaupallista rockia.

Avoimen myönteinen suhtautuminen kaupallisuuteen oli 1970-luvun puolivälin rockmaailmassa poikkeuksellista. "Kaupallisuutta on kaikki mikä menee kansaan, hyvä musiikki ja hyvä show", Rautiainen toteaa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto