Hyppää pääsisältöön

Kontulan Tiki kotikentällä

Esa "Tiki" Tikkanen aloitti peliuransa kerrostalon pihalle rakennetulla kentällä, eteni Jokerien maskotiksi ja viisinkertaiseksi Stanley Cupin voittajaksi.

Tietolaatikko

Esa Tikkanen on voittanut Leijonissa olympiapronssia (Nagano 1998), Kanada Cupin pronssia (1991) ja MM-pronssia (2000). Hän on edustanut Suomea kaikkiaan viisissä MM-kisoissa.

Esa Tikkanen (s. 1965) aloitti pelaamisen Kanadan junioriliigassa jo vuonna 1981. Muutaman HIFK-vuoden jälkeen hän sai pestin Edmonton Oilersiin vuonna 1985.

Menestyksekäs NHL-ura eri seuroissa kesti puolitoista vuosikymmentä. Parhaana aikanaan Tiki pitää kautta 1987-88, jolloin Oilers voitti Stanley Cupin kokien playoffseissa vain yhden häviön.

Kaikki alkoi kontulalaisesta pihapuistikosta, josta isät ja äidit katkoivat puut pienen pelikentän tieltä.

Ruotsalaisen vaimonsa ansiosta Tikkanen hallitsee hyvin myös ruotsin kielen. Vastustajat ovat oppineet tuntemaan hänen otteluissa viljelemänsä "Tiki-talk"-sekakielen, joka koostuu suomesta, ruotsista ja englannista.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto