Hyppää pääsisältöön

Vellu Ketola kotiutui Kanadasta

Veli-Pekka Ketola ja Heikki Riihiranta olivat ensimmäiset suomalaiset ammattilaiset pohjoisamerikkalaisessa WHA-liigassa. Kanadassa Ketola oppi voittamisen tahdon.

Tietolaatikko

Veli-Pekka Ketola edusti Suomea kuusi kertaa MM-kisoissa ja kahdesti olympialaisissa.
Hän on voittanut kolme Suomen mestaruutta sekä WHA:n mestaruuden vuonna 1976.
Vuosina 1981-82 Ketola pelasi NHL:n Colorado Rockies -seurassa.
1990-luvulla hän toimi Porin Ässien valmentajana.

Veli-Pekka Ketola (s. 1948) pelasi vuosina 1974-1977 World Hockey Associationin joukkueissa Winnipeg Jets ja Calgary Cowboys.

"Pohjoisamerikkalaiset eivät jääkiekkokentälle häviämään lähde", hän totesi Suomessa. Ensimmäisellä paluunsa jälkeisellä kaudella Ketola olikin voittamassa Suomen mestaruutta kotiseuralleen Porin Ässille.

Poikkeavaa Pohjois-Amerikassa oli myös pelin aggressiivisuus. Suomessakin puhuttiin jo näihin aikoihin lajin väkivaltaisuudesta, mutta Ketolan mielestä täkäläinen kiekko oli vielä kaukana siitä.

Jääkiekkoilijan vaimon elämässä oli plussia ja miinuksia - plussia kuitenkin toistaiseksi enemmän.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto