Hyppää pääsisältöön

Tupun, Hupun ja Lupun unelmaketju

Vuoden 1995 MM-kisojen alla Saku Koivu, Jere Lehtinen ja Ville Peltonen keskustelivat rooleistaan ykköshyökkäysketjussa.

Kolmikko oli alkanut hioa yhteistyötään jo Tukholmassa nuorten MM-kisoissa vuosia aiemmin, jolloin peli oli kulkenut hyvin.

Haastattelussa pelikaverit kehuvat toisiaan, ja Tulkholmaan MM-kisoihin 1995 ollaan lähdössä luottavaisin mielin.

Saku Koivu kehuu Peltosta kovaksi työntekijäksi. Koivun mukaan Peltonen voi harkauttaa puolustajan kuin puolustajan, jos saa vauhdissa kiekon hyökkäyspäässä.

Myös Jere Lehtinen kiittelee Villeä monipuoliseksi pelaajaksi. Samaten Saku Koivua Lehtinen pitää monipuolisena joka osa-alueella. Lehtisen mukaan Saku oli tuolloin kenties maailman paras sentteri. Haastattelussa Vile Peltonen myönsi Saku Koivun olevan edelleen hänen idolinsa.

Saku Koivu puolestaan kiittää Jere Lehtistä maajoukkueen parhaaksi pelaajaksi, kun mittarina on pelaaminen molempiin suuntiin. Myös Ville Peltonen sanoo, ettei Lehtisestä löydä heikkoa osa-aluetta hakemallakaan.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto