Hyppää pääsisältöön

Tulilahden kaksoissurma

Kaksi jyväskyläläistä naista surmattiin Etelä-Savossa Heinävedellä kesällä 1959. Surma jäi selvittämättä.

21-vuotias sairaanhoitajaopiskelija Eine Nyyssönen ja 23-vuotias toimistoapulainen Riitta Pakkanen telttailivat luonnonkauniilla Kermajärvellä, Tulilahden leirintäalueella.

Elokuinen retki päättyi tuntemattoman surmaajan järjettömään hyökkäykseen. Tekijä piilotti tyttöjen ruumiit suohautaan, joka oli peitetty turpeella ja naamioitu kuusen ja männyn taimilla. Tyttöjen esineitä löytyi eri puolilta Tulilahden leirintäaluetta.

Surmasta epäiltynä pidätettiin Erik Runar Holmström -niminen mies, joka oli poliisille ennestään tuttu. Hän kuitenkin teki itsemurhan ja vei mahdolliset tietonsa mukanaan hautaan.

Tulilahden surma tapahtui noin vuotta ennen Bodominjärven kolmoissurmaa, ja lehdissä ja kirjoissa on esitetty teorioita, joiden mukaan molempien tekojen takana olisi ollut saksalainen Hans Assman. Näille väitteille ei kuitenkaan ole esitetty pitäviä todisteita.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto