Hyppää pääsisältöön

Tulilahden kaksoissurma järkytti koko Suomea

Kaksi jyväskyläläistä naista löydettiin surmattuina suohaudasta Heinäveden Tulilahdella elokuussa 1959. Suomen Filmiteollisuus Oy:n filmissä Tulilahden murhenäytelmä (1959) kamera seuraa poliisin tutkimuksia surmapaikalla. Filmissä myös selostetaan tapahtumien kulkua ja osallistutaan uhrien hautajaisiin Jyväskylässä.

21-vuotias sairaanhoitajaopiskelija Eine Nyyssönen ja 23-vuotias toimistoapulainen Riitta Pakkanen telttailivat luonnonkauniilla eteläsavolaisella Kermajärvellä sijaitsevalla Tulilahden leirialueella. Ystävykset olivat aloittaneet retkensä jo heinäkuussa ja ilmoittivat aika ajoin sijainnistaan kotiväelle. Elokuun alussa yhteydenpito kuitenkin katkesi ja katoamisesta kirjoitettiin myös lehdissä.

Suuretsinnät johtivat Tulilahdelle ja ruumislöytöön. Pyöräillen tehty telttaretki oli päättynyt tuntemattomaksi jääneen surmaajan hyökkäykseen heinäkuun 28. päivän vastaisena yönä 1959. Tekijä piilotti tyttöjen ruumiit suohautaan, joka oli peitetty turpeella ja naamioitu kuusen ja männyn taimilla. Tyttöjen esineitä löytyi eri puolilta Tulilahden leirintäaluetta. Esineiden löytämiseksi järjestettiin suuretsinnät.

Hautajaiset järjestettiin noin kuukauden kuluttua ja niihin osallistui myös valtiovallan edustaja, sisäministeri Eino Palovesi. Ministeri laski hautakummulle kukkaseppeleen ilmaiseksi siitä, että tyttöjen omaisten murhe on koko maan suru, filmillä todetaan.

Kommentit