Hyppää pääsisältöön

Välähdyksiä Tove Janssonista

Kirjailija ja kuvataiteilija Tove Jansson tuli kansainvälisesti tunnetuksi satukirjoistaan ja sarjakuvistaan. Vuonna 1988 tehdyssä haastattelussa keskustellaan menestyksen makeudesta ja kirouksesta.

Toimittaja Chris Zittingin haastattelussa Tove Jansson kertoo, että hänelle menestys tarkoittaa oman työn etenemistä ja ihmisten työstä antamaa arvostusta.

Kuuluisuus on Tove Janssonin mukaan kuitenkin jotain aivan toista: – Kuuluisuus tulee siitä, että esiintyy lehdessä tarpeeksi monta kertaa.

Ihailua Jansson piti vaarallisena. Hän pelkäsi, että ihmiset ihaillessaan ajattelevat saavansa omistusoikeuden ihailunsa kohteeseen. Jansson muistutti, että ihailun kohde ehkä haluaa työskennellä rauhassa. - Varsinkin jos on vanha ja aikaa on vähän.

Muumikirjoja on käännetty 34 kielelle ja muumisarjakuvia ovat lukeneet miljoonat ihmiset. Muumi-hahmojen suuri suosio johti myös niiden kaupallistumiseen. Tove Janssonin mukaan tämä vei hänet tuntemattomaan maailmaan ja hän alkoi lopulta jo miltei vihata Muumipeikkoaan.

Tove Janssonin elämänkumppani Tuu-tikki eli Tuulikki Pietilä sai Janssonin kuitenkin ajattelemaan asiaa toiselta kantilta. Hän ei enää kirjoittanut ihanista lapsuuden kesistä vaan vei Muuminkin outoon ja pelottavaan maailmaan Taikatalvi-kirjassaan. Lopulta Muumipeikko ilokseen huomasi olleensa ensimmäinen muumi, joka oli selvinnyt koko talvesta.

Kun Muumi-sarjan jatkaminen ei enää tuntunut luontevalta, Tove Jansson siirtyi kirjoittamaan romaaneja ja novelleja.

Tove Jansson kuoli kesäkuussa 2001 86-vuotiaana.

Kommentit