Hyppää pääsisältöön

Välähdyksiä Tove Janssonista

Kirjailija ja kuvataiteilija Tove Jansson tuli kansainvälisesti tunnetuksi satukirjoistaan ja sarjakuvistaan. Vuonna 1988 tehdyssä haastattelussa keskustellaan menestyksen makeudesta ja kirouksesta.

Toimittaja Chris Zittingin haastattelussa Tove Jansson kertoo, että hänelle menestys tarkoittaa oman työn etenemistä ja ihmisten työstä antamaa arvostusta.

Kuuluisuus on Tove Janssonin mukaan kuitenkin jotain aivan toista: – Kuuluisuus tulee siitä, että esiintyy lehdessä tarpeeksi monta kertaa.

Ihailua Jansson piti vaarallisena. Hän pelkäsi, että ihmiset ihaillessaan ajattelevat saavansa omistusoikeuden ihailunsa kohteeseen. Jansson muistutti, että ihailun kohde ehkä haluaa työskennellä rauhassa. - Varsinkin jos on vanha ja aikaa on vähän.

Muumikirjoja on käännetty 34 kielelle ja muumisarjakuvia ovat lukeneet miljoonat ihmiset. Muumi-hahmojen suuri suosio johti myös niiden kaupallistumiseen. Tove Janssonin mukaan tämä vei hänet tuntemattomaan maailmaan ja hän alkoi lopulta jo miltei vihata Muumipeikkoaan.

Tove Janssonin elämänkumppani Tuu-tikki eli Tuulikki Pietilä sai Janssonin kuitenkin ajattelemaan asiaa toiselta kantilta. Hän ei enää kirjoittanut ihanista lapsuuden kesistä vaan vei Muuminkin outoon ja pelottavaan maailmaan Taikatalvi-kirjassaan. Lopulta Muumipeikko ilokseen huomasi olleensa ensimmäinen muumi, joka oli selvinnyt koko talvesta.

Kun Muumi-sarjan jatkaminen ei enää tuntunut luontevalta, Tove Jansson siirtyi kirjoittamaan romaaneja ja novelleja.

Tove Jansson kuoli kesäkuussa 2001 86-vuotiaana.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto