Hyppää pääsisältöön

"Ammattihullu" DJ Edward oli alansa ensimmäinen Suomen mestari

Lappeenrantalainen Markku Vesala voitti tiskijukkien ensimmäisen Suomen mestaruuden vuonna 1977. "Hyvä dj osaa mennä ja näyttää ja tekee homman just nappiin."

1970-luvun tiskijukkien toimeenkuvaan kuului monimuotoinen yleisön viihdytys. Nimekkäimmät levynpyörittäjät pukeutuivat kekseliäisiin asuihin ja panostivat valoihin ja tehosteisiin.

Juuri visuaalisen puolen merkitystä DJ Edward eli Markku Vesala (s. 1955) korostaa vuonna 1979 tehdyssä haastattelussa. Tiskijukat ovat "ammattihulluja", hän toteaa.

1970-luvun lopulla diskomusiikkia syytettiin nuorison musiikkimaun kaventamisesta. Mutta jos yleisölle soitti vaikkapa Edward Vesalan avantgarde-jazzia, se käveli ovesta ulos, Vesala puolustautuu.

Itse hän ujutti mm. reggaeta tavanomaisen "koripallonpeluun" sekaan. "Koripallo" oli hänen ilmauksensa tyypilliselle diskokompille, joka tahditti tanssia 123 iskulla minuutissa.

Kymmenkertainen tiskijukkamestari

Varkaudessa nuoruutensa viettänyt aloitti dj-uransa vuonna 1971 DJ Makena.
Vuonna 1977 Make omi uuden taiteilijanimen jazzlegenda Edward Vesalalta.
Edward kiersi 1970- ja 80-luvuilla lavoja mm. Sleepy Sleepersin ja Hurriganesin kanssa. Tiskijukkien Suomen mestaruuden hän voitti 10 kertaa peräkkäin.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto