Hyppää pääsisältöön

Tre Kronor nöyryytti Leijonat kotikisoissa

Ruotsalaiset  pelaajat juhlivat voittoa, halaavat toisiaan.
Ruotsalaiset pelaajat juhlivat voittoa, halaavat toisiaan. Kuva: Mika Kanerva / Yle Ruotsin miesten jääkiekkomaajoukkue

Suomi koki yhden kaikkien aikojen jääkiekkojärkytyksistään Helsingissä 2003, kun Ruotsi nousi 1-5-tappioasemasta MM-kisojen puolivälierävoittoon.

Turnauksen alkupuolen peleissä Suomi selviytyi vaikeuksitta vain pienistä kiekkomaista - Itävallasta, Sloveniasta ja Ukrainasta. Tšekki ja Slovakia olivat liian kovia paloja, ja Saksaakin vastaan jouduttiin tyytymään tasapeliin.

Ruotsia vastaan käydyssä puolivälieräottelussa alku näytti Leijonien kannalta lupaavalta. Ensimmäisen erän jälkeen numerot olivat Suomen hyväksi 1-3.

Toisessa erässä Leijonat paransivat lukemia vielä kahdella maalilla. 1-5-tilanteessa Ruotsi vaihtoi maalivahtia ja kavensi parissa minuutissa numeroihin 3-5. Vielä ennen erän loppua Ruotsi teki neljännen maalin.

Suomi oli paniikissa ja vaihtoi maaliin Pasi Nurmisen. Huikeassa päätöserässä Peter Forsberg tasoitti pelin ajassa 48.22. Viisi minuuttia ennen erän loppua Per-Johan Axelsson niittasi Ruotsin lopullisen voittomaalin.

Tietolaatikko

Ruotsi-Suomi-puolivälierän maalintekijät: Mats Sundin 1-0, Teemu Selänne 1-1, Selänne 1-2, Tomi Kallio 1-3, Kimmo Rintanen 1-4, Selänne 1-5, Jörgen Jönsson 2-5, Peter Forsberg 3-5, Jonas Höglund 4-5, Peter Forsberg 5-5, Per-Johan Axelsson 6.5.
Vuoden 2003 MM-kisat voitti Kanada, hopealle sijoittui Ruotsi ja pronssille Slovakia. Suomi jäi viidenneksi.
Turnaus oli Hannu Aravirran viimeinen komennus päävalmentajana.

Kommentit