Hyppää pääsisältöön

Pro Fide: Harmaa huone

Turussa vuonna 1966 perustettu suomalaisen gospelrockin pioneeriyhtye vieraili 1980-luvulla Tuubi-ohjelmassa solistinaan nuori Mikko Kuustonen.

Tietolaatikko

Harmaa huone. Säv. ja san. Juha Kela & Hannu Kaukonen. Sov. Kela - Kaukonen - Pro Fide. Levytetty vuonna 1983.

Pro Fide aloitti akustisena kitararyhmänä pietistisen, henkilökohtaista kääntymystä korostavan Raamattuopiston siipien suojissa.

Yhtye alkoi sähköistyä vuonna 1967. Osa uskovaisista epäili soittajien tarkoitusperiä, mutta bändin toiminta hyväksyttiin, koska konserteissa kääntyi uskoon joukoittain nuoria. Rockmaailmalle tyypillistä tähtikulttia varottiin kuitenkin visusti, ja yhtye pyrki rajoittamaan yleisön suosionosoituksiakin. Keikoilla Pro Fide jakoi nimikirjoitusten mukana raamatunkohtia ja keskusteli esitysten jälkeen uskonasioista.

Juha Kelan liityttyä kokoonpanoon 1970-luvun puolivälissä bändi siirtyi progressivisen rockin suuntaan. Albumi "Joh. 3:16" (1976) sai arvostusta rocklehdistössäkin. Mikko Kuustonen liittyi mukaan vuonna 1978. Gospelpiireissä herätti kohua Kuustosen lähtö omalle bändi- ja soolouralleen 1980-luvun lopulla.

Pro Fidellä on muitakin yhteyksiä myöhempien aikojen suomirockiin: yhtyeen voimahahmon Juha Kelan (1950-1985) poika on laulaja-lauluntekijä Anssi Kela.

Kommentit