Hyppää pääsisältöön

Kohtalona äitienpäivä

Äitienpäivä nostaa pintaan monenlaisia tunteita. Päivä näyttäytyy erilaisena lapsettomalle, yksinhuoltajaäidille, suurperheen äidille, vammaisen lapsen äidille ja vankilassa elävälle äidille.

Ohjelmassa kahdeksan naista kertoo ajatuksiaan äitiydestä.

Lapsettomalle naiselle äitienpäivä muistuttaa aina siitä surusta, ettei voi saada lapsia. Muiden juhlinta korostaa tyhjyyden tunnetta.

16 lapsen äidillä taas jokainen päivä on hulinaa. Jotkut ihmettelevät suurta lapsikatrasta, mutta äidin mielestä lapsia saisi olla vaikka enemmänkin.

Yksinhuoltajaäiti peräänkuluttaa suvaitsevaisuutta yksin lapsen saavia naisia kohtaan. Erityisesti omien vanhempien tuki on raskaana olevalle tytölle tärkeää.

Vammaisen lapsen äiti kertoo lapsen olevan erityisen lähellä sydäntä. Äitinä olo ei ole aina helppoa eikä äitienpäivä aina iloinen, mutta erityislapsen vanhemmuuteen on kypsynyt vuosien myötä.

Yksi haastatelluista äideistä puolestaan kärsii äitienpäivänä yksinäisyydestä Kahdesta lapsesta toinen on merillä, eikä toinenkaan vieraile juhlapäivänä.

Ohjelma päättyy vankilassa elävän äidin haastatteluun. Nuorimmainen asuu äidin kanssa vankilassa. Ajatuksissa siintää jo seuraava äitienpäivä, jolloin juhlaa voi viettää muurien ulkopuolella myös vanhempien lasten ja oman äidin kanssa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto