Hyppää pääsisältöön

Kolmoismurha kebab-paikassa Lahdessa

Moottoripyöräjengiläisten välienselvittely johti raakaan teloitussurmaan lahtelaisessa ravintolassa tammikuussa 2000. Kolme ihmistä kuoli.

Tietolaatikko

Lahtelaiset Eikka Lehtosaari, 32, ja Sami Koivula, 35, todettiin syyllisiksi muun muassa kolmeen murhaan ja yhteen murhan yritykseen.

Pertti Hämäläinen, 36, tuomittiin ampuma-aserikoksesta, murhan yrityksestä ja vaaran aiheuttamisesta kymmenen vuoden ehdottomaan vankeustuomioon.

Ampujien autonkuljettajana toiminut lahtelainen Esa Lampinen, 31, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen avunannosta kolmeen murhaan.

Kaikkiaan pitseriassa oli 23 henkeä. Kuolleita oli kolme ja loukkaantuneita määrittelytavasta riippuen neljä tai viisi, heistä kaksi täysin ulkopuolisia.

Lahden käräjäoikeudessa käsiteltiin 18. tammikuuta 2000 moottoripyöräjengien aseellista välikohtausta.

Cannonball-kerhon jäsenet noutivat oikeuden ruokatauolla aseita ja hyökkäsivät pitseriaan, jossa Bandidos ja Rhinos-kerhojen jäseniä ruokaili.

Lahtelaiseen kebab-paikkaan astui sisään ensimmäisenä lahtelainen Pertti Hämäläinen, jonka katkaistu haulikko kuitenkin lakkasi toimimasta yhden laukauksen jälkeen. Hämäläisen tuomio oli kymmenen vuotta ehdotonta vankeutta.

Hämäläisen jälkeen ravintolaan astuivat lahtelaiset Eikka Lehtosaari ja Sami Koivula, joiden käsiaseilla ammuttiin yhteensä 14 laukausta. Luoteihin kuoli Bandidos MC:n puheenjohtaja Björn Isaksson ja jäsen Sakke Pirra pääkaupunkiseudulta sekä Black Rhinos -kerhon presidentti Juha Jalonen Porista.

Lehtosaari ja Koivula saivat elinkautiset vankeustuomiot kolmesta murhasta ja ampujien autonkuljettajana toiminut Esa Lampinen viiden vuoden tuomion avunannosta kolmeen murhaan.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto