Hyppää pääsisältöön

Kolmoismurha kebab-paikassa Lahdessa

Moottoripyöräjengiläisten välienselvittely johti raakaan teloitussurmaan lahtelaisessa ravintolassa tammikuussa 2000. Kolme ihmistä kuoli.

Lahden käräjäoikeudessa käsiteltiin 18. tammikuuta 2000 moottoripyöräjengien aseellista välikohtausta.

Cannonball-kerhon jäsenet noutivat oikeuden ruokatauolla aseita ja hyökkäsivät pitseriaan, jossa Bandidos ja Rhinos-kerhojen jäseniä ruokaili.

Lahtelaiseen kebab-paikkaan astui sisään ensimmäisenä lahtelainen Pertti Hämäläinen, jonka katkaistu haulikko kuitenkin lakkasi toimimasta yhden laukauksen jälkeen. Hämäläisen tuomio oli kymmenen vuotta ehdotonta vankeutta.

Hämäläisen jälkeen ravintolaan astuivat lahtelaiset Eikka Lehtosaari ja Sami Koivula, joiden käsiaseilla ammuttiin yhteensä 14 laukausta. Luoteihin kuoli Bandidos MC:n puheenjohtaja Björn Isaksson ja jäsen Sakke Pirra pääkaupunkiseudulta sekä Black Rhinos -kerhon presidentti Juha Jalonen Porista.

Lehtosaari ja Koivula saivat elinkautiset vankeustuomiot kolmesta murhasta ja ampujien autonkuljettajana toiminut Esa Lampinen viiden vuoden tuomion avunannosta kolmeen murhaan.

Tietolaatikko

Lahtelaiset Eikka Lehtosaari, 32, ja Sami Koivula, 35, todettiin syyllisiksi muun muassa kolmeen murhaan ja yhteen murhan yritykseen.

Pertti Hämäläinen, 36, tuomittiin ampuma-aserikoksesta, murhan yrityksestä ja vaaran aiheuttamisesta kymmenen vuoden ehdottomaan vankeustuomioon.

Ampujien autonkuljettajana toiminut lahtelainen Esa Lampinen, 31, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen avunannosta kolmeen murhaan.

Kaikkiaan pitseriassa oli 23 henkeä. Kuolleita oli kolme ja loukkaantuneita määrittelytavasta riippuen neljä tai viisi, heistä kaksi täysin ulkopuolisia.