Hyppää pääsisältöön

Säteilyturvakeskus mediakriitikkona

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen ja Ylen Ulkolinja-ohjelman tuottaja Vesa Toijonen ovat viime päivinä käyneet Helsingin Sanomien mielipidesivulla äkäistä keskustelua 25. huhtikuuta esitetystä Tshernobyl-dokumentista.

Ohjelma on saanut aikaan reipasta keskustelua myös netissä. Tutustumisen arvoinen on ainakin Tiede-lehden keskustelupalsta.
 
Ulkolinjan ennakkotietoihin sisältyi väite, joka sai Laaksosen näkemään punaista - vai pitäisikö sanoa vihreää? Sen mukaan Tshernobylissä olisi voinut tapahtua toinekin räjähdys, joka "olisi pyyhkinyt Ukrainan kartalta ja muuttanut Euroopan asuinkelvottomaksi moneksi vuodeksi eteenpäin".
 
Tämä sangen spekulatiivinen väite sisältyi siis ohjelman ennakkotietoihin. Itse ohjelmaa Laaksonen ei ollut edes nähnyt, kun hän kommentoi väitettä alun perin Helsingin Sanomien pyynnöstä. Kyseinen lehtihän tarttuu aina hyvin hanakasti kaikkiin Ylen ohjelmissa oleviin virheisiin, mistä emme ehkä tarpeeksi usein muista kiittää.
 
Itse ohjelmassa yksi haastateltava puhuu toisen räjähdyksen mahdollisuudesta ja esittää ylimalkaisen (ja selvästi epäuskottavan) arvion Euroopan muuttumisesta asuinkelvottomaksi. Ukrainan tuhoutumisesta ohjelmassa ei ollut mainintaa. 
 
TV-ohjelman tuottajaa ei enää tässä vaiheessa voi syyttää ihan kaikesta. Toijonen on toki itsekin myöntänyt, että tiedote oli yliampuva. Onnettomuustutkinnan parhaiden perinteiden mukaisesti on aina viisaampaa ottaa tapahtuneesta opiksi kuin etsiä syyllisiä, joten tiedotteen laatijaa on turha julkisesti moittia. Toijonen se ei ollut.
 
Myös MOT:lle on sattunut vuosien varrella ylilyöntejä, joten en puutu tähän asiaan kokemattomuuteni vuoksi enkä todistaakseni oman ohjelmani erinomaisuutta. Tavoitteena on aina oltava mahdollisimman asiallinen ennakkotiedotus. Lehdistössä on tapana sanoa, että otsikon on vastattava jutun sisältöä. Eikä sielläkään aina onnistuta.
 
Jukka Laaksonen oli sattumalta tämän viikon MOT:n asiantuntijahaastateltavana. On aika vaikea kuvitella, että hän menettäisi malttinsa tiedotusvälineiden pienten virheiden vuoksi.
 
Laaksonen on nimittäin niin rauhallinen mies, ettei hän hermostu edes köyhdytetyn uraanin kuljetuksista Suomenlahdella, eikä Saksassa ja muualla Länsi-Euroopassa käytävästä keskustelusta, jossa Suomea ehdotellaan EU:n korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusmaaksi.
 
Ehkä mokomista laivoista ja huhuista ei kannatakaan huolestua. Mutta yhtä lailla tuntuu siltä, että tiedotusvälineiden ylilyönneistä nostetaan ajoittain kohtuutonta meteliä.
 
Ulkolinja täyttää ensi viikolla 30 vuotta. Se on kunnioitettava ikä ajankohtaisohjelmalle. MOT:n työryhmä onnittelee.
 
Matti Virtanen
tuottaja
 
P.S. Myös MOT:ssä oli maanantai-iltana pieni virhe. Professori Keith Baverstock puhui haastattelussa siitä, että uraaniheksafluoridi olisi ympäristöön levitessään nimen omaan kemiallisesti myrkyllinen. Tekstityksessä annettiin kuitenkin ymmärtää, että se olisi vaarallista myös radioaktiivisuutensa vuoksi. Sitä Baverstock ei kuitenkaan sanonut eikä tarkoittanut, ja teksitysvirhe korjattiin tiistain uusintalähetykseen.
 
(Merkintää korjattu ja täydennetty 17.5. - mv.)