Hyppää pääsisältöön

Bela Lugosi esittäytyy

Helsinkiläinen Bela Lugosi -klubi kokosi 1980-luvun alkupuolella yhteen goottirockin, kauhuromantiikan, mustien vaatteiden ja riehakkaan yöelämän ystävät.

Tietolaatikko

Bela Lugosin toimintaa edelsivät Pete Europan (Petri Hakkarainen) Lepakossa organisoima yöbileiden sarja, jonka teemoja olivat "Perverssi Berliini -32", "Pop Art" ja "Kauhu".
Klubin muita aktivisteja olivat mm. Richie Maailma (oik. Mattila), Pasi "Panda" Nikander, Harri Jones (oik. Laitinen) ja Tapio Hopponen, jotka ovat myöhemminkin toimineet musiikkialan organisaatiotehtävissä.

Bauhaus-yhtyeen kappaleesta nimensä saanut Bela Lugosi -klubi sai alkunsa keväällä 1982, kun sen tulevilta aktivisteilta evättiin ulkoasullisista syistä sisäänpääsy useampaan pääkaupungin ravitsemusliikkeeseen: "Ei tämä ole mikään Sirkus Sariola!"

Tuohtuneiden mutta aloitekykyisten nuorten miesten yhteenliittymä julisti päämääräkseen "suomalaisten tutustuttamisen yleiseruooppalaiseen juomakulttuuriin sekä käytöstapoihin". Käytännössä tämä merkitsi, että omituisen näköisten hiipparienkin olisi päästävä halutessaan anniskelupalveluiden ääreen mielimusiikkinsa säestyksellä.

Natsan eli Nylands Nationin tiloissa pidetyissä Bela Lugosi -illoille antoi erityisen leimansa Bauhausin, Joy Divisionin, Killing Joken ym. postpunk-bändien tummanpuhuva musiikki, josta myöhemmin alettiin käyttää nimeä goottirock.

Suomalaisista ryhmistä klubille kelpuutettiin sen tyyppisiä nimiä kuin Musta Paraati, Syyskuu, Hefty Load, Twiggy Oliver tai Geisha. Bändien lisäksi ohjelmistoon kuului mm. poikkitaiteellisia performansseja, muotinäytöksiä ja vartalomaalausta.

Asiakaskunnalta edellytetty vaateparsi juurrutti nuorisokieleen käsitteet "musta muovityrkky" ja "mustahuuli".

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto