Hyppää pääsisältöön

Juice Leskinen: Viidestoista yö

"Se sanoo asiat niin kuin ne on", totesi Ulla Tapanisen haastattelema suomalainen mies Esplanadin puistokonsertissa kesällä 1980.

Tapaninen kysyi mieheltä, mikä Juicessa oikein viehättää, ja tämä osasi hyvin kiteyttää monien suomalaisten aatteen Juicen suorapuheisuudesta ja rehellisyydestä.

Viidestoista yö kertoo ilmeisesti kahden viikon rankan juhlimisen ja juomisen jälkeisestä yöstä. Monikaan ei varmaan mieti laulun syvempää sanomaa hoilatessaan tätä leirinuotiolla.

Juice levytti kappaleen vuonna 1980, ja siitä kehittyi hiljalleen yksi Suomen "kansallislauluista", jota lauletaan niin sukujuhlissa kuin karaokessakin.

Laulussa yhdistyvät hienolla tavalla yksilön elämän kovuus ja globaalit uhat: .."aina oikein uskoa ei jaksa ihmiseen, kun ihmiskunta tekee itsemurhaa". Laulun tunnelma on iloinen, vaikka pohjimmiltaan viesti on äärimmäisen synkkä.

Kesäkuun lopussa 1980 Helsingissä taltioidussa konsertissa Juicen yhtyeenä oli Slam, jossa Ilkka Loueranta soitti pianoa, Safka urkuja, Kari Peltonen rumpuja, Hannu Tervaharju bassoa ja Jari Yliaho kitaraa. Loueranta, Safka ja Yliaho lauloivat lisäksi taustoja.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto