Hyppää pääsisältöön

Musta Paraati, synkistelyn sanansaattajat

Vuonna 1981 syntyneestä bändistä tuli suomalaisen goottirockin uranuurtaja. Panda Nikander tarkastelee paraatin kulkua neljännesvuosisataa myöhemmin.

Tietolaatikko

Mustan Paraatin alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat Panda Nikander (basso), Saku Paasiniemi (kitara), Ykä Knuuttila (rummut), Jari Kääriäinen (koskettimet) ja Jore Vastelin (laulu). Laulusolistiksi vaihtui pian Jyrki "Njassa" Jantunen. Vuonna 1984 Knuuttila, Kääriäinen ja Njassa jättivät yhtyeen. Heidän tilalleen tulivat Sande Vettenranta (rummut), Jesu Hämäläinen (koskettimet) sekä Lamassa laulanut Epe Kronholm.
Yhtyeelta ilmestyivät albumit Peilitalossa (1983) ja Käärmeet (1984).

Nopealla punkräimeellä aloittaneen Mustan Paraatin musiikki vaihtui pian monotonisempaan ja angstisempaan tyyliin, jota suuressa maailmassa olivat tehneet tunnetuksi mm. Killing Joken ja Joy Divisionin kaltaiset yhtyeet.

Muutos oli myös ulkoinen: punk-univormut hylättiin, ja basisti Panda Nikander ajoi ennen ensimmäistä esiintymistä pois komean irokeesikampauksensa.

Myös yleisö pani merkille uudistukset musiikissa ja ulkoasussa. "Te ootte pettäneet punkin", bändin punkveteraanit saivat kuulla keikoilla.

"Synkistelymusiikki", joka myöhemmin sai goottirockin leiman, oli Nikanderista kuitenkin jatkoa punkille. "Yhtä ahdistuneita oltiin vuonna 1982 kuin 1977."

Samanaikaiseen syntesoijavetoiseen futurockiin Musta Paraati ei itseään laskenut. "Se oli raskasta rockia, jota oli maustettu yhdellä syntikalla", Panda määrittelee.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto