Hyppää pääsisältöön

Musta Paraati, synkistelyn sanansaattajat

Vuonna 1981 syntyneestä bändistä tuli suomalaisen goottirockin uranuurtaja. Panda Nikander tarkastelee paraatin kulkua neljännesvuosisataa myöhemmin.

Tietolaatikko

Mustan Paraatin alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat Panda Nikander (basso), Saku Paasiniemi (kitara), Ykä Knuuttila (rummut), Jari Kääriäinen (koskettimet) ja Jore Vastelin (laulu). Laulusolistiksi vaihtui pian Jyrki "Njassa" Jantunen. Vuonna 1984 Knuuttila, Kääriäinen ja Njassa jättivät yhtyeen. Heidän tilalleen tulivat Sande Vettenranta (rummut), Jesu Hämäläinen (koskettimet) sekä Lamassa laulanut Epe Kronholm.
Yhtyeelta ilmestyivät albumit Peilitalossa (1983) ja Käärmeet (1984).

Nopealla punkräimeellä aloittaneen Mustan Paraatin musiikki vaihtui pian monotonisempaan ja angstisempaan tyyliin, jota suuressa maailmassa olivat tehneet tunnetuksi mm. Killing Joken ja Joy Divisionin kaltaiset yhtyeet.

Muutos oli myös ulkoinen: punk-univormut hylättiin, ja basisti Panda Nikander ajoi ennen ensimmäistä esiintymistä pois komean irokeesikampauksensa.

Myös yleisö pani merkille uudistukset musiikissa ja ulkoasussa. "Te ootte pettäneet punkin", bändin punkveteraanit saivat kuulla keikoilla.

"Synkistelymusiikki", joka myöhemmin sai goottirockin leiman, oli Nikanderista kuitenkin jatkoa punkille. "Yhtä ahdistuneita oltiin vuonna 1982 kuin 1977."

Samanaikaiseen syntesoijavetoiseen futurockiin Musta Paraati ei itseään laskenut. "Se oli raskasta rockia, jota oli maustettu yhdellä syntikalla", Panda määrittelee.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto