Hyppää pääsisältöön

Agit-Prop: On jotain mikä yhdistää

Poliittisen laululiikkeen suomalainen ikoni Agit-Prop osallistui euroviisukarsintoihin vuonna 1975. Laulussa puhutaan mm. vapusta ja lokakuun vallankumouksesta.

Agit-Propin laulun "On jotain mikä yhdistää" sävelsi Henrik Otto Donner ja sanoitti Pentti Saaritsa. Sävelmä sijoittui Suomen-karsinnan seitsemänneksi. Laulu julkaistiin 1980-luvun alussa sammannimisellä levyllä.

Agit-Propin suosituin laulu lienee 1970-luvun alkupuolella levytetty Natalia. Se oli Suomessa suosittu laululiikkeen ulkopuolellakin.

Lauluyhtyeen perustajakokoonpano oli Sinikka Sokka, Pekka Aarnio, Anu Saari ja Martti Launis. Vuosien varrella mukana ovat olleet ainakin Monna Kamu, Liisa Tavi, Kiti Neuvonen ja Tuomas Vesterinen.

Agit-Prop teki vuonna 2002 konserttikiertueen. Pääosin laulajat toimivat nykyisin muissa ammateissa, monet tosin musiikin ja teatterin alalla.

Jonkin verran keskustelua herätti, että "On jotain mikä yhdistää" valittiin Suomen loppukarsintaan "ylimääräisenä" kappaleena, vaikkei sen sijoitus semifinaaleissa siihen oikeuttanut.

Viisutuottaja Erkki Pohjanheimo selvittää syitä Mikko Alatalon haastattelussa. Hän kertoo myös, kuinka koottiin maakuntaraadit, jotka vastasivat Suomen edustajan lopullisesta valinnasta.

Teksti: Paavo Rytsä & Jukka Lindfors

Kommentit