Hyppää pääsisältöön

Pressiväki potuttaa Purplea

Hevirockin veteraanit kertovat tympääntyneensä rockbisnekseen ja erityisesti likasankoja penkovaan rockjournalismiin vieraillessaan Suomessa vuonna 1991.

Tietolaatikko

Deep Purple esiintyy Helsingin jäähallissa 23.5.2007 ja Joensuussa 24.5.2007.

Vuonna 1968 perustettu Deep Purple on yksi niistä brittiyhtyeistä, jotka avasivat tietä heavy metalille 1960- ja 70-lukujen taitteessa.

Sittemmin oman Rainbow-yhtyeensä perustanut Ritchie Blackmore oli bändin alkuperäinen kitaristi. Vuonna 1969 laulusolistiksi tullut Ian Gillan on palvellut yhtyeessä kolmeen eri otteeseen. Gillania 1970-luvulla tuurannut David Coverdale tunnetaan myös Whitesnaken perustajana.

Deep Purple hajosi vuonna 1976, mutta perustettiin uudestaan vuonna 1984. Yhtye on vieraillut Suomessa monia kertoja.

Rockstopin haastattelussa ovat mukana lähes alusta asti mukana ollut basisti Roger Glover sekä vuosina 1989-1991 laulusolistina toiminut Joe Lynn Turner.

Deep Purplen aloittaessa rock oli kapinallista, nyt isoa liiketoimintaa, miehet toteavat. Bisnes kuristaa musiikin, sanoo Turner.

Rockjournalismista puhuttaessa hevimiehet yhtyvät Frank Zappan näkemykseen: kirjoitustaidottomat tekevät sitä lukutaidottomille.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto