Hyppää pääsisältöön

Terveelliset yrtit

Tilli
Tilli tilli

Yrteillä on runsaasti suotuisia terveysvaikutuksia, jotka ovat kulkeneet perimätietona sukupolvien ja kansojen välillä iät ja ajat. Yksi yrtti auttaa mahavaivaan, toinen hammassärkyyn ja kolmas ummetukseen. Jos ikiaikaiset neuvot eivät kaikkien kohdalla tepsi, puhuvat ainakin yrttien ravintoarvot yksiselitteisesti niiden terveellisyyden puolesta.

Yrttiviljely ei ole salatiedettä ja multasormeksi voi ryhtyä kuka tahansa. Yrtit eivät kaipaa välttämättä omaa puutarhapalstaa, vaan niitä voi kasvattaa ruukussa vaikkapa ikkunalaudalla.

Ja nyt kun vielä eletään kuuminta kylvöaikaa, voi yrtin istuttaa siemenestä lähtien.

Yrttejä kautta aikojen

Maailman vanhin yrttiopus kasattiin Kiinassa jo viitisen tuhatta vuotta sitten. Länsimaisen lääketieteen isällä, Hippokrateella, oli pari tuhatta vuotta myöhemmin oma näkemyksenä yrttien tehosta. Hän suositteli valkosipulia synnytyskipuihin ja uskoi persiljan ja timjamin vilkastuttavan aineenvaihduntaa. Anis taas auttoi ummetuksen hoidossa.

Basilika on tunnettu yrtti
Basilika on rautapitoinen yrtti Basilika on tunnettu yrtti yrtit

Baslikan rauta-arvo on mainio, samoin persiljan. Molempia voi siis kokeilla vaikkapa alhaisen hemoglobiinin hoidossa.

Sitruunamelissan antiseptisiä ominaisuuksia kannattaa puolestaan testata hieromalla tuoretta lehteä hyönteisen pistoon kivunlievityksenä.

Apteekkarien yrtit

Ensimmäisenä suomalaisena yrttilääkinnän opuksena pidetään Naantalin birgittalaisluostarissa 1400-luvulla kirjoitettua kirjaa. Myöhemmin Elias Lönnrot kirjasi Flora Fennicaan yrttien hyvät ominaisuudet:

"Ruohosipuli eli ruoholaukka. Lääkkeenä nautittu hiuttava, vesityttävä, ja puhkuttava, hyödyllinen hengen-ahdossa, yskässä, leinissä, kerpukissa ja horkassa."

Monet tuiki tavalliset kasvit kuuluivat apteekkien rohdosvalikoimiin. Niitä kasvatettiin omalla ryytimaalla ja monet kuivattiin käyttöä varten. Kuivattua rohdosta saattoi lisätä ohjeiden mukaan esimerkiksi teen sekaan.

Yrtit tänään

Vaikka apteekkarit ovat luopuneet ryytimaistaan jo vuosikymmeniä sitten, ovat erityisesti luontaiskauppojen hyllyt yrttirohdoksia pullollaan. Terveellisiä yrttejä sa nykyään tuoreeltaan lähes jokaisesta ruokakaupasta ja uusiinkin tuttavuuksiin kannattaa tutustua rohkeasti. Ruokareseptejä löytyy yllin kyllin, mutta aivan yhtä hyvin yrttejä voi napsia ihan sellaisenaan – vaikka leivän päällä juuston korvikkeena!

Lisätietoja

Artikkelia päivitetty 25.6.2014: lisätty ajankohtaisia linkkejä.

Toimittaja: Anu-Maija Kärjä

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus