Hyppää pääsisältöön

Matti Poijärvi, jazzdiggari Iltatähden popjuontajana

Iltatähden juontajapioneeri jututti Frank Zappaa, Gary Glitteriä ja Ella Fitzgeraldia. Hän pääsi sanaristikoihin muttei kaikkien tuntemaksi kansansuosikiksi.

TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelman juontajaksi syksyllä 1973 pestattu Matti Poijärvi hoiti ensimmäiset studionauhoituksensa "kauhun kangistamana".

Sananvalta Iltatähden sisällöstä oli viime kädessä sen ohjaajilla Jarmo Porolalla ja Esko Leimulla. Poijärven omaa sydäntä lähinnä oli moderni jazz. Ohjelman popmusiikillinen asiantuntemus oli ennen kaikkea toimittaja Tommi Liuhalan varassa.

Iltatähden musiikillisena linjana oli monipuolisuus ja avoimuus. Myös "suosikkilehdistöä" pilkattiin aina tilaisuuden tullen. "Yhteiskunnallinen näkökulma piti olla kaikissa mahdollisissa asioissa", Poijärvi muistelee.

Haastateltavista vaikuttavimpia oli Frank Zappa, vaikka tämä yrittikin iskeä Poijärven tyttöystävän. Älykkyydellään yllätti myös Alice Cooper, joka ryysti kaljaa koko oman haastattelunsa ajan. Gary Glitterin Poijärvi sen sijaan muistaa "narsistisena pellenä".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto