Hyppää pääsisältöön

Reijo Taipale: Satumaa

"Satumaahan tiivistyy kaiho. Suomalaisten tapa tuntea, odottaa ja vähän pettyäkin", Ilpo Hakasalo tiivistää klassikkoiskelmän perusluonteen.

Vuonna 1930 syntyneen Unto Monosen säveltämää Satumaata voisi kutsua Suomen kansallistangoksi. Mononen sävelsi Satumaan alle 20-vuotiaana.

Kappaleen levytti ensimmäisenä Henry Theel vuonna 1955. Voimakkaan tulkinnan tälle kaihoisalle tangolle antoi kuitenkin Reijo Taipale.

Taipaleen tavaramerkiksi muodostuivat romanttisen vähäeleiset ja kaihoisat iskelmät. Satumaan lisäksi "Liljankukka" edustaa tätä lajia.

Laulun säveltänyt Unto Mononen koki kohtalokkaan lopun. Alkoholisoiduttuaan pahasti hän ampui lopuksi itseään pistoolilla kesäkuussa 1968.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto