Hyppää pääsisältöön

Varhaista Tapio Rautavaaraa

Tapio Rautavaaran ensimmäiset levyklassikot syntyivät 1940- ja 50-lukujen taitteessa. Silloin tallennettiin niin Päivänsäde, Sininen uni, Rakovalkealla kuin Isoisän olkihattu.

Tapio Rautavaara (1915-1979) teki ensimmäisen levytyksensä vuonna 1946.

Ensimmäinen iso menestys oli vuonna 1949 levytetty Reissumies ja kissa. 1950-luvun ostetuinta Rautavaaraa olivat Vain merimies voi tietää, Isoisän olkihattu ja Juokse sinä humma.

Tärkeä yhteistyökumppani oli tietenkin Reino Helismaa, jonka sanoituksia ovat mm. Päivänsäde ja menninkäinen, Reissumies ja kissa, Kulkuri ja joutsen sekä Rakovalkealla.

Rautavaara otti rohkeasti myös taiderunoa sarvista. P. Mustapään eli Martti Haavion Nukku-Matti muuttui Rautavaaran säveltämänä Siniseksi uneksi, ja Oiva Paloheimon Kerjäläislegendasta tuli Ontuva Eriksson.

Myös Vain merimies voi tietää on Rautavaaran oma sävellys. Isoisän olkihattu on kokonaan hänen tuotantoaan. Juokse sinä humma -tekstin Rautavaara on muokannut kansanlaulun pohjalta.

Tietolaatikko

Päivänsäde ja menninkäinen. Säv. ja san. Reino Helismaa. Es. Tapio Rautavaara ja Ingmar Englund (kitara). Sävel, 1949.
Reissumies ja kissa. Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Tapio Rautavaara ja Ramblers-yhtye. Decca, 1949.
Rakovalkealla. Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Tapio Rautavaara, mieskvartetti ja Rytmi-orkesteri. Rytmi, 1950.
Kulkuri ja joutsen. Säv. Lasse Dahlquist, sov. Kari Aava, san. Reino Helismaa. Es. Tapio Rautavaara ja Rytmi-orkesteri, joht. Toivo Kärki. Rytmi, 1950
Vain merimies voi tietää. Säv. Tapio Rautavaara, san. Heikki Saari. Es. Tapio Rautavaara ja Rytmi-kvintetti, joht. Geog Malmstén. Rytmi, 1951.
Isoisän olkihattu. Säv. ja san. Tapio Rautavaara, sov. Georg Malmstén. Es. Tapio Rautavaara ja Decca-orkesteri, joht. Geog Malmstén. Decca, 1951.
Ontuva Eriksson. Säv. Tapio Rautavaara, sov. Georg Malmstén, san. Oiva Paloheimo. Es. Tapio Rautavaara ja yhtye. Decca, 1951.
Auringon lapset. Säv. ja sov. Georg Malmstén, san. Erkki Karu. Es. Tapio Rautavaara ja Decca-orkesteri, joht. Geog Malmstén. Decca, 1951.
Sininen uni. Säv. Tapio Rautavaara, sov. George de Godzinsky, san. Martti Haavio. Es. Tapio Rautavaara ja Triola-konserttiorkesteri. Triola, 1952.
Juokse sinä humma. Kansanlaulu, sov. George de Godzinsky, san. Tapio Rautavaara. Es. Tapio Rautavaara ja Triola-yhtye, joht. George de Godzinsky. Triola, 1953.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto