Hyppää pääsisältöön

Varhaista Tapio Rautavaaraa

Tapio Rautavaaran ensimmäiset levyklassikot syntyivät 1940- ja 50-lukujen taitteessa. Silloin tallennettiin niin Päivänsäde, Sininen uni, Rakovalkealla kuin Isoisän olkihattu.

Tapio Rautavaara (1915-1979) teki ensimmäisen levytyksensä vuonna 1946.

Ensimmäinen iso menestys oli vuonna 1949 levytetty Reissumies ja kissa. 1950-luvun ostetuinta Rautavaaraa olivat Vain merimies voi tietää, Isoisän olkihattu ja Juokse sinä humma.

Tärkeä yhteistyökumppani oli tietenkin Reino Helismaa, jonka sanoituksia ovat mm. Päivänsäde ja menninkäinen, Reissumies ja kissa, Kulkuri ja joutsen sekä Rakovalkealla.

Rautavaara otti rohkeasti myös taiderunoa sarvista. P. Mustapään eli Martti Haavion Nukku-Matti muuttui Rautavaaran säveltämänä Siniseksi uneksi, ja Oiva Paloheimon Kerjäläislegendasta tuli Ontuva Eriksson.

Myös Vain merimies voi tietää on Rautavaaran oma sävellys. Isoisän olkihattu on kokonaan hänen tuotantoaan. Juokse sinä humma -tekstin Rautavaara on muokannut kansanlaulun pohjalta.

Tietolaatikko

Päivänsäde ja menninkäinen. Säv. ja san. Reino Helismaa. Es. Tapio Rautavaara ja Ingmar Englund (kitara). Sävel, 1949.
Reissumies ja kissa. Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Tapio Rautavaara ja Ramblers-yhtye. Decca, 1949.
Rakovalkealla. Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Tapio Rautavaara, mieskvartetti ja Rytmi-orkesteri. Rytmi, 1950.
Kulkuri ja joutsen. Säv. Lasse Dahlquist, sov. Kari Aava, san. Reino Helismaa. Es. Tapio Rautavaara ja Rytmi-orkesteri, joht. Toivo Kärki. Rytmi, 1950
Vain merimies voi tietää. Säv. Tapio Rautavaara, san. Heikki Saari. Es. Tapio Rautavaara ja Rytmi-kvintetti, joht. Geog Malmstén. Rytmi, 1951.
Isoisän olkihattu. Säv. ja san. Tapio Rautavaara, sov. Georg Malmstén. Es. Tapio Rautavaara ja Decca-orkesteri, joht. Geog Malmstén. Decca, 1951.
Ontuva Eriksson. Säv. Tapio Rautavaara, sov. Georg Malmstén, san. Oiva Paloheimo. Es. Tapio Rautavaara ja yhtye. Decca, 1951.
Auringon lapset. Säv. ja sov. Georg Malmstén, san. Erkki Karu. Es. Tapio Rautavaara ja Decca-orkesteri, joht. Geog Malmstén. Decca, 1951.
Sininen uni. Säv. Tapio Rautavaara, sov. George de Godzinsky, san. Martti Haavio. Es. Tapio Rautavaara ja Triola-konserttiorkesteri. Triola, 1952.
Juokse sinä humma. Kansanlaulu, sov. George de Godzinsky, san. Tapio Rautavaara. Es. Tapio Rautavaara ja Triola-yhtye, joht. George de Godzinsky. Triola, 1953.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto