Hyppää pääsisältöön

Jori Hulkkonen, konemusan kuuluisuus Kemistä

Jori Hulkkonen on kansainvälisesti tunnustettu DJ- ja tuottajanimi, jonka videoilla ja levyillä vilahtavat jussipaidat ja samplet kotimaisista iskelmistä.

Tietolaatikko

Jori Hulkkonen on käyttänyt mm. taiteilijanimiä Eternal Boyman, Bobby Forrester, Jii Hoo ja Jori Hulkkonen Kemistä.
DJ- ja tuottajatoimiensa ohella Hulkkonen on mm. pyörittänyt elektronisen tanssimusiikin erikoisohjelmia Radiomafia- ja YleX-kanavilla.

Jori Hulkkonen (s. 1973) innostui elektronisesta popmusiikista Ruotsin radion myötävaikutuksella. Suuri inspiraationlähde oli etenkin Pet Shop Boys.

1980-luvulla teknologia teki mahdolliseksi luoda musiikkia "opiskelematta kitaransoittoa, perustamatta bändiä, käymättä harjoituksissa ja suostumatta kompromisseihin". Into, mielenkiinto ja näkemys riittivät.

1990-luvun alussa Hulkkonen perusti Lumi-levymerkin kollegojensa Tuomas Salmelan ja Ari Ruokamon kera. Vuonna 1996 ranskalainen F Communications teki hänen kanssaan sopimuksen.

Suomessa Hulkkonen ei ole ollut suuren yleisön suosikki, mutta töitä riittää ulkomailla. Haastattelua tehtäessä hän on juuri palannut pistokeikalta Istanbuliin.

Levyillään Hulkkonen on viljellyt humoristisia viitteitä, joista monet aukeavat vain suomalaisille, esimerkiksi sampleja Fredin tai Wigwamin levyiltä. Toimittaja Ilkka Mattila onkin kutsunut häntä "konemusiikin pohjoiseksi humoristiksi".

Suomalaisen musiikin maailmanvalloitushankkeisiin Hulkkonen suhtautuu silti skeptisesti. Maan kulttuurikenttä on edelleenkin melko vanhoillinen, ja kulttuuriviennissä pääosassa ovat olleet konservatiivisten levy-yhtiöiden artistit.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto