Hyppää pääsisältöön

Jori Hulkkonen, konemusan kuuluisuus Kemistä

Jori Hulkkonen on kansainvälisesti tunnustettu DJ- ja tuottajanimi, jonka videoilla ja levyillä vilahtavat jussipaidat ja samplet kotimaisista iskelmistä.

Tietolaatikko

Jori Hulkkonen on käyttänyt mm. taiteilijanimiä Eternal Boyman, Bobby Forrester, Jii Hoo ja Jori Hulkkonen Kemistä.
DJ- ja tuottajatoimiensa ohella Hulkkonen on mm. pyörittänyt elektronisen tanssimusiikin erikoisohjelmia Radiomafia- ja YleX-kanavilla.

Jori Hulkkonen (s. 1973) innostui elektronisesta popmusiikista Ruotsin radion myötävaikutuksella. Suuri inspiraationlähde oli etenkin Pet Shop Boys.

1980-luvulla teknologia teki mahdolliseksi luoda musiikkia "opiskelematta kitaransoittoa, perustamatta bändiä, käymättä harjoituksissa ja suostumatta kompromisseihin". Into, mielenkiinto ja näkemys riittivät.

1990-luvun alussa Hulkkonen perusti Lumi-levymerkin kollegojensa Tuomas Salmelan ja Ari Ruokamon kera. Vuonna 1996 ranskalainen F Communications teki hänen kanssaan sopimuksen.

Suomessa Hulkkonen ei ole ollut suuren yleisön suosikki, mutta töitä riittää ulkomailla. Haastattelua tehtäessä hän on juuri palannut pistokeikalta Istanbuliin.

Levyillään Hulkkonen on viljellyt humoristisia viitteitä, joista monet aukeavat vain suomalaisille, esimerkiksi sampleja Fredin tai Wigwamin levyiltä. Toimittaja Ilkka Mattila onkin kutsunut häntä "konemusiikin pohjoiseksi humoristiksi".

Suomalaisen musiikin maailmanvalloitushankkeisiin Hulkkonen suhtautuu silti skeptisesti. Maan kulttuurikenttä on edelleenkin melko vanhoillinen, ja kulttuuriviennissä pääosassa ovat olleet konservatiivisten levy-yhtiöiden artistit.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto