Hyppää pääsisältöön

Joutukaa sielut

"Shokkifilmi", "Liikenneshokki", "Musta ja verenpunainen protesti" julistivat lehtiotsikot keväällä 1966. Reino Paasilinnan ohjaama dokumentti tarttui lujasti ja säälimättömästi holtittomaan tieliikennekulttuuriin.

Nimiin Reino Paasilinna ja Hannu Karpo kiteytyy paljon suomalaisen television alkuaikojen historiaa. Paasilinnaa ja Karpoa kehuttiin ja haukuttiin. Heidän dokumenttinsa ja reportaasinsa huomattiin. Niillä oli vaikutusta.

Joutukaa sielut ja sen vuotta myöhemmin valmistunut jatko-osa On aikamme kallis käsittelivät molemmat liikennettä.

"Vaikka liikennettä ei ollut kovin paljon, oli se turmiollista", muistelee Reino Paasilinna nyt. Tuolloin liikenteessä kuoli yli tuhat ihmistä vuodessa. "Päätimme, että jotakin on tehtävä ja sillä tavalla, että ihmiset uskovat, mistä on kysymys".

Yleinen kattonopeus tuli Suomeen lukuisten kokeilujen kautta. 1960-luvulla oli neljä nopeusrajoituskokeilua, vuonna 1973 aloitettiin kolmen vuoden nopeusrajoituskokeilu ja vuonna 1978 tehtiin ensimmäinen lopulliseksi tarkoitettu yleisten teiden nopeusrajoituksia koskeva päätös. 1970-luvun alussa astui voimaan turvavyöpakko.

Liikennekuolemia on tällä hetkellä runsaat 300 vuodessa.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto