Hyppää pääsisältöön

Kuuba – sosialismin sokerisaari

”Kuubassa on vallankumouksellinen into jo jonkin verran tasaantunut”, arvioi toimittaja Antti Kovanen maan lähihistoriaa ja arkipäivää luotaavassa filmiraportissaan vuonna 1966.

Castron sosiaalivallankumouksellinen M26-liike oli saavuttanut voiton kenraali Batistan johtamassa maassa vuonna 1959.

Castron hallituskauden alkuvuosiin kuuluivat Yhdysvaltojen tukema emigranttien epäonnistunut maihinnousu 1961 ja maailmanrauhaa uhannut ohjuskriisi 1962.

Castron kommunistinen järjestelmä sai Neuvostoliiton ja Kiinan tuen, mutta suhteet Yhdysvaltoihin katkesivat Kuuban kansallistettua ulkomaiset yritykset.

Antti Kovasen filmiraportti vuodelta 1966 vie mm. uuteen ja vanhaan Havannaan, Castron puhetilaisuuteen sekä saarivaltion sokeriruokoviljelmille. Varaderossa Kovanen haastattelee Miamiin matkustavia pakolaisia.

Kuubalaiseen musiikki- ja tanssiviihteeseen tutustutaan amerikkalaisten jäljillä Havannassa.

Ohjelmassa tavataan myös suomalaisia Havannassa.

Lähes 50 vuotta maata hallinnut Fidel Castro (s. 1926) siirsi valtaoikeutensa väliaikaisesti veljelleen Raúl Castrolle elokuussa 2006.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto