Hyppää pääsisältöön

Mutajuhlia ja katteettomia lupauksia

Keimolan vuoden 1972 rockriehasta tuli kolkko liejufestivaali, ja vuonna 1973 suomalaisfestarien esiintyjänimet pitivät paikkansa "sääennustusten tavoin", siis epävakaisesti. Alalla toimi myös suoranaisia "nilviäisiä".

Keimolan moottoriradalla vuosina 1972 ja 1973 järjestetty Helsinki Rock Festival oli yksi Suomen festivaalihistorian murheellisimpia lukuja.

Helsingin Nuorten Puolesta ry:n tukemiseen tarkoitetun tapahtumaa puuhasi molempina vuosina kokoon viihteen monitoimimies Benny Hermansson.

Ensimmäisellä kerralla sade muutti koko moottoriradan savivelliksi, mutta järjestelyissäkään ei ollut kehumista. Järjestysmiehiin oli panostettu, ruokaan ja saniteettihuoltoon ei. Lava oli liian pieni, ja osa bändeistä kieltäytyi esiintymästä.

Seuraavana vuonna oli kylmää, eikä yleisön mukavuudesta huolehdittu aiempaa kummemmin. Tekninen henkilöstö ja esiintyjät jäivät ilman palkkioitaan, muusikko Pekka Pöyry sanoo Iltatähden haastattelussa.

1970-luvulla leviteltiin usein myös katteettomia huhuja festivaalien tähtiesiintyjistä. Esimerkiksi vuonna 1973 Saarijärvellä pidetyn Polar Rockin pääsylippuihin oli painettu T. Rexin nimi, vaikka artistilla ei ollut asiasta mitään tietoa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit