Hyppää pääsisältöön

Mutajuhlia ja katteettomia lupauksia

Keimolan vuoden 1972 rockriehasta tuli kolkko liejufestivaali, ja vuonna 1973 suomalaisfestarien esiintyjänimet pitivät paikkansa "sääennustusten tavoin", siis epävakaisesti. Alalla toimi myös suoranaisia "nilviäisiä".

Keimolan moottoriradalla vuosina 1972 ja 1973 järjestetty Helsinki Rock Festival oli yksi Suomen festivaalihistorian murheellisimpia lukuja.

Helsingin Nuorten Puolesta ry:n tukemiseen tarkoitetun tapahtumaa puuhasi molempina vuosina kokoon viihteen monitoimimies Benny Hermansson.

Ensimmäisellä kerralla sade muutti koko moottoriradan savivelliksi, mutta järjestelyissäkään ei ollut kehumista. Järjestysmiehiin oli panostettu, ruokaan ja saniteettihuoltoon ei. Lava oli liian pieni, ja osa bändeistä kieltäytyi esiintymästä.

Seuraavana vuonna oli kylmää, eikä yleisön mukavuudesta huolehdittu aiempaa kummemmin. Tekninen henkilöstö ja esiintyjät jäivät ilman palkkioitaan, muusikko Pekka Pöyry sanoo Iltatähden haastattelussa.

1970-luvulla leviteltiin usein myös katteettomia huhuja festivaalien tähtiesiintyjistä. Esimerkiksi vuonna 1973 Saarijärvellä pidetyn Polar Rockin pääsylippuihin oli painettu T. Rexin nimi, vaikka artistilla ei ollut asiasta mitään tietoa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto