Hyppää pääsisältöön

Mutajuhlia ja katteettomia lupauksia

Keimolan vuoden 1972 rockriehasta tuli kolkko liejufestivaali, ja vuonna 1973 suomalaisfestarien esiintyjänimet pitivät paikkansa "sääennustusten tavoin", siis epävakaisesti. Alalla toimi myös suoranaisia "nilviäisiä".

Keimolan moottoriradalla vuosina 1972 ja 1973 järjestetty Helsinki Rock Festival oli yksi Suomen festivaalihistorian murheellisimpia lukuja.

Helsingin Nuorten Puolesta ry:n tukemiseen tarkoitetun tapahtumaa puuhasi molempina vuosina kokoon viihteen monitoimimies Benny Hermansson.

Ensimmäisellä kerralla sade muutti koko moottoriradan savivelliksi, mutta järjestelyissäkään ei ollut kehumista. Järjestysmiehiin oli panostettu, ruokaan ja saniteettihuoltoon ei. Lava oli liian pieni, ja osa bändeistä kieltäytyi esiintymästä.

Seuraavana vuonna oli kylmää, eikä yleisön mukavuudesta huolehdittu aiempaa kummemmin. Tekninen henkilöstö ja esiintyjät jäivät ilman palkkioitaan, muusikko Pekka Pöyry sanoo Iltatähden haastattelussa.

1970-luvulla leviteltiin usein myös katteettomia huhuja festivaalien tähtiesiintyjistä. Esimerkiksi vuonna 1973 Saarijärvellä pidetyn Polar Rockin pääsylippuihin oli painettu T. Rexin nimi, vaikka artistilla ei ollut asiasta mitään tietoa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto