Hyppää pääsisältöön

Rory Gallagherilla jalat maassa

Miksi soitat bluesia? Käsittelevätkö kappaleesi Pohjois-Irlannin tilannetta? Tätä kysyttiin, kun Eiren kitarasankari saapui Ruisrockiin vuonna 1975.

Rory Gallagher (1948 - 1995) nousi 1970-luvun alussa rockin uudeksi kitaratähdeksi, joka päihitti kriitikkoäänestyksissä jopa Eric Claptonin.

Iltatähden haastattelun alkajaisiksi hän kumoaa huhut siirtymisestään sähköisestä kitarabluesista akustiseen. Gallagher soitti yhä bluesia, vaikkei välttämättä klassista perusbluesia.

Miksei Gallagher tehnyt universaalia ja progressiivista musiikkia Mahavishnun tapaan? Hän halusi pitäytyä maanläheisen ja juurevan materiaalin parissa, vaikka käsittelikin sitä "progressiivisesti".

Pitikö kitaristi sitten itseään omaperäisenä? Eikö blues ollut mustan väestön musiikkia? Blues, rock, jazz, folk ja muut vaikutteet ovat tarttuneet radiosta, Gallagher vastaa - eikä radio näytä, minkä värinen kukin laulaja on. Bluestaipumuksistaan huolimatta hän pyrki omaperäisyyteen.

Gallagher ei katso laulujensa soveltuvan politiikan välineiksi. Niinpä hän ei ole myöskään kuvannut kappaleissaan Pohjois-Irlannin kriisiä sen paremmin sanoin kuin sävelin.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto