Hyppää pääsisältöön

Rory Gallagherilla jalat maassa

Miksi soitat bluesia? Käsittelevätkö kappaleesi Pohjois-Irlannin tilannetta? Tätä kysyttiin, kun Eiren kitarasankari saapui Ruisrockiin vuonna 1975.

Rory Gallagher (1948 - 1995) nousi 1970-luvun alussa rockin uudeksi kitaratähdeksi, joka päihitti kriitikkoäänestyksissä jopa Eric Claptonin.

Iltatähden haastattelun alkajaisiksi hän kumoaa huhut siirtymisestään sähköisestä kitarabluesista akustiseen. Gallagher soitti yhä bluesia, vaikkei välttämättä klassista perusbluesia.

Miksei Gallagher tehnyt universaalia ja progressiivista musiikkia Mahavishnun tapaan? Hän halusi pitäytyä maanläheisen ja juurevan materiaalin parissa, vaikka käsittelikin sitä "progressiivisesti".

Pitikö kitaristi sitten itseään omaperäisenä? Eikö blues ollut mustan väestön musiikkia? Blues, rock, jazz, folk ja muut vaikutteet ovat tarttuneet radiosta, Gallagher vastaa - eikä radio näytä, minkä värinen kukin laulaja on. Bluestaipumuksistaan huolimatta hän pyrki omaperäisyyteen.

Gallagher ei katso laulujensa soveltuvan politiikan välineiksi. Niinpä hän ei ole myöskään kuvannut kappaleissaan Pohjois-Irlannin kriisiä sen paremmin sanoin kuin sävelin.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto