Hyppää pääsisältöön

Ruisrock oli Suomen Woodstock

Rockfestivaaliaate tuli Suomeen 1960-luvun lopussa. Myös kunnianarvoisa Turun musiikkijuhlat reivasi vuonna 1970 ohjelmistoaan pop-pitoisempaan suuntaan.

Elokuussa 1970 järjestettiin Ruissalon Saaronniemessä ensimmäiset Turku International Pop & Rock Festivaalit. Juhlien ohjelmaan kaavailtiin musiikin lisäksi myös keskusteluja, elokuvaesityksiä, popseminaaria, lasten popseminaaria sekä urheilukentällä pidettävää yleistä jamsessionia.

Festivaali keskittyisi listamusiikin sijasta ”korkeatasoiseen edistykselliseen popmusiikkiin”, jota oli hiljattain alettu kutsua myös ”rockiksi”. Pohjimmiltaan oli kyse kulttuurin demokratisoimisesta.

Amatöörivoimin pystytetystä tapahtumasta tuli suomalainen hippijuhla USA:ssa edellisenä vuonna pidetyn Woodstockin malliin. Festivaalille oli odotettu viisituhatpäistä yleisöä, mutta kävijöitä oli yli 30 000.

Ensimmäinen Ruisrock oli hirveän kaunis. Yleisö ei osannut edes ymmärtää, että tämmöstä voidaan järjestää Suomessa. Ne vaan oli onnellisia.― Juontaja Carl-Erik Lindholm

Vuonna 1971 osanottajien luku paisui sataan tuhanteen, ja myös huumeongelmat, väkivalta ja järjestelyjen puutteet moninkertaistuivat.

Pukeutumismuotia Ruisrockissa 1970.
Vuoden 1970 asustemuotia. Pukeutumismuotia Ruisrockissa 1970. Kuva: Yle kuvanauha vaatteet,muoti,Ruisrock,1970,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto
Yleisöä vuoden 1971 Ruisrockissa.
Näkymiä vuoden 1971 festivaalista Yleisöä vuoden 1971 Ruisrockissa. Kuva: Yle kuvanauha vaatteet,Ruisrock,1971 (musiikkikappale),kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto
Miehistä pukeutumistyyliä Ruisrockista 1971.
Miehistä tyyliä Ruisrockissa 1971. Miehistä pukeutumistyyliä Ruisrockista 1971. Kuva: Yle kuvanauha vaatteet,asusteet,Ruisrock,1971 (musiikkikappale),kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto

Tietolaatikko

Vuonna 1972 Ruisrock supistettiin yksipäiväiseksi, sen paikkaa siirrettiin, ja siitä tuli kunnallispoliittinen kiistakapula. 1980-luvulta alkaen festivaali on jälleen ollut monipäiväinen tapahtuma. Vuosituhannen vaihteessa Ruisrock ajautui suuriin tappioihin, ja juhlien järjestämisen otti kontolleen myös Ankkarockista vastaava Vantaan Festivaalit Oy. Ruisrock on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti järjestetyistä rockfestivaaleista.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto