Hyppää pääsisältöön

Ruisrock oli Suomen Woodstock

Rockfestivaaliaate tuli Suomeen 1960-luvun lopussa. Myös kunnianarvoisa Turun musiikkijuhlat reivasi vuonna 1970 ohjelmistoaan pop-pitoisempaan suuntaan.

Elokuussa 1970 järjestettiin Ruissalon Saaronniemessä ensimmäiset Turku International Pop & Rock Festivaalit. Juhlien ohjelmaan kaavailtiin musiikin lisäksi myös keskusteluja, elokuvaesityksiä, popseminaaria, lasten popseminaaria sekä urheilukentällä pidettävää yleistä jamsessionia.

Festivaali keskittyisi listamusiikin sijasta ”korkeatasoiseen edistykselliseen popmusiikkiin”, jota oli hiljattain alettu kutsua myös ”rockiksi”. Pohjimmiltaan oli kyse kulttuurin demokratisoimisesta.

Amatöörivoimin pystytetystä tapahtumasta tuli suomalainen hippijuhla USA:ssa edellisenä vuonna pidetyn Woodstockin malliin. Festivaalille oli odotettu viisituhatpäistä yleisöä, mutta kävijöitä oli yli 30 000.

Ensimmäinen Ruisrock oli hirveän kaunis. Yleisö ei osannut edes ymmärtää, että tämmöstä voidaan järjestää Suomessa. Ne vaan oli onnellisia.― Juontaja Carl-Erik Lindholm

Vuonna 1971 osanottajien luku paisui sataan tuhanteen, ja myös huumeongelmat, väkivalta ja järjestelyjen puutteet moninkertaistuivat.

Pukeutumismuotia Ruisrockissa 1970.
Vuoden 1970 asustemuotia. Pukeutumismuotia Ruisrockissa 1970. Kuva: Yle kuvanauha vaatteet,muoti,Ruisrock,1970,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto
Yleisöä vuoden 1971 Ruisrockissa.
Näkymiä vuoden 1971 festivaalista Yleisöä vuoden 1971 Ruisrockissa. Kuva: Yle kuvanauha vaatteet,Ruisrock,1971,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto
Miehistä pukeutumistyyliä Ruisrockista 1971.
Miehistä tyyliä Ruisrockissa 1971. Miehistä pukeutumistyyliä Ruisrockista 1971. Kuva: Yle kuvanauha vaatteet,asusteet,Ruisrock,1971,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto

Tietolaatikko

Vuonna 1972 Ruisrock supistettiin yksipäiväiseksi, sen paikkaa siirrettiin, ja siitä tuli kunnallispoliittinen kiistakapula. 1980-luvulta alkaen festivaali on jälleen ollut monipäiväinen tapahtuma. Vuosituhannen vaihteessa Ruisrock ajautui suuriin tappioihin, ja juhlien järjestämisen otti kontolleen myös Ankkarockista vastaava Vantaan Festivaalit Oy. Ruisrock on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti järjestetyistä rockfestivaaleista.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto