Hyppää pääsisältöön

Sisar Benedictan haastattelu

Suomalainen katolinen nunna Benedicta Idefelt (s.1920) kertoo elämästään: lapsuudesta Viipurissa, sota-ajasta Saksassa sekä ajasta opettajana Brasiliassa ja medianeuvonantajana Vatikaanissa.

Tietolaatikko

Benedicta Idefelt, s. 1920

Luterilaisen viipurilaisperheen villikkotytärtä alkoi katolinen uskonto kiinnostaa jo varhain. Katoliseen kirkkoon hän liittyi 16-vuotiaana.

Saksaan muutettuaan hän opiskeli Pyhän Katariinan luostarin naisopistossa Königsbergissä. Toisen maailmansodan ajan Benedicta työskenteli saksalaisissa sairaaloissa. Sodan päätyttyä hän jatkoi taidealan opintojaan Kölnissä, kunnes sai kutsun opettajaksi Brasiliaan.

Käänteen tekeväksi tapahtumaksi sisar Benedictan elämässä muodostui vuosi 1963, kun hänen käsikirjoittamansa ja tuottamansa kärsimysnäytelmä Total Christo esitettiin Brasiliassa. Satojen esiintyjien näytelmää tahdittivat samba ja rock. Näytelmä herätti maailmalla huomiota Time-lehteä myöten.

Sisar Benedicta muutti Roomaan vuonna 1970. Vatikaanissa hän toimi yli 30 vuoden ajan mm. medianeuvonantajana ja mediakomitean jäsenenä.

Sisar Benedicta asuu nykyään Helsingissä.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto