Hyppää pääsisältöön

Sisar Benedictan haastattelu

Suomalainen katolinen nunna Benedicta Idefelt (s.1920) kertoo elämästään: lapsuudesta Viipurissa, sota-ajasta Saksassa sekä ajasta opettajana Brasiliassa ja medianeuvonantajana Vatikaanissa.

Tietolaatikko

Benedicta Idefelt, s. 1920

Luterilaisen viipurilaisperheen villikkotytärtä alkoi katolinen uskonto kiinnostaa jo varhain. Katoliseen kirkkoon hän liittyi 16-vuotiaana.

Saksaan muutettuaan hän opiskeli Pyhän Katariinan luostarin naisopistossa Königsbergissä. Toisen maailmansodan ajan Benedicta työskenteli saksalaisissa sairaaloissa. Sodan päätyttyä hän jatkoi taidealan opintojaan Kölnissä, kunnes sai kutsun opettajaksi Brasiliaan.

Käänteen tekeväksi tapahtumaksi sisar Benedictan elämässä muodostui vuosi 1963, kun hänen käsikirjoittamansa ja tuottamansa kärsimysnäytelmä Total Christo esitettiin Brasiliassa. Satojen esiintyjien näytelmää tahdittivat samba ja rock. Näytelmä herätti maailmalla huomiota Time-lehteä myöten.

Sisar Benedicta muutti Roomaan vuonna 1970. Vatikaanissa hän toimi yli 30 vuoden ajan mm. medianeuvonantajana ja mediakomitean jäsenenä.

Sisar Benedicta asuu nykyään Helsingissä.

Teksti: Rita Landström

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto