Hyppää pääsisältöön

Henry Rollins, tiedostava talkkari-isäntä

Punkmuusikkona tunnetuksi tullut amerikkalainen on myös runoilija, satiirikko, tarinaniskijä, yhteiskuntakriitikko ja talk show -isäntä.

Tietolaatikko

Henry Rollins (alk. Garfield, s. 1961) toimi tunnetun amerikkalaisen punkyhtyeen Black Flagin solistina vuosina 1981-1986. Black Flagin hajottua hän perusti oman Rollins Bandinsa, joka on yhä toiminnassa.
Puhe-esiintymiset Rollins aloitti jo 1980-luvun puolivälissä. Hän on julkaissut lukuisia puhelevyjä ja kirjoja.
Vuonna 2004 Rollins aloitti ensimmäisen radioshow´nsa. Samana vuonna käynnistynyt Henry´s Film Corner johti Henry Rollins Show´n syntyyn.

Henry Rollins Show alkoi yhdysvaltalaisella Independent Film Channelilla vuonna 2005. Vieraat eivät saavu ruutuun mainostamaan uutuustuotteitaan vaan keskustelemaan heitä ja Rollinsia kiinnostavista aiheista, lähinnä politiikasta ja taiteista.

Rollinsin hampaissa ovat etenkin George Bushin hallinto ja USA:n uskonnollinen oikeisto. Hän vastustaa Irakin sotaa, varoittaa ilmastonmuutoksesta ja puolustaa vähemmistöjen, mm. homoseksuaalien oikeuksia.

Toistaiseksi vieraiden joukossa ei ole ollut isännän suoranaisia aatteellisia vastustajia, mutta sekin aika tulee, hän toivoo.

Rollins on vakavissaan mutta ei vakava. Hän on myös koomikko tai pikemminkin yhteiskunnallinen satiirikko Lenny Brucen malliin.

Henry Rollins katsoo amerikkalaisen sananvapauden olevan koetuksella kaupallisuuden ja poliittisen yhdenmukaisuuden paineessa. Yhteiskunnallisen tietoisuuden herättämiseen internet on hänestä kuitenkin paljon paljon televisiota parempi kanava.

Huolimatta avoimesta sodanvastaisesta kannastaan Rollins osallistuu amerikkalaisjoukkojen viihdytyskiertueilla Irakissa ja Afganistanissa: sotilaita vastaan hänellä ei ole kerrassaan mitään, vain heidän käskijöitään.

Hän toivoo suomalaiskatsojien huomaavan ohjelmastaan, että amerikkalaisilla on huumorintajua ja että jotkut heistä osaavat jopa lukea.

Teksti: Jukka Lindfors