Hyppää pääsisältöön

Iiro Viinanen - lama-ajan rautanyrkki

1990-luvun alun porvarihallituksen näkyvimpiä hahmoja oli kokoomuksen Iiro Viinanen, joka joutui johtamaan useita ikäviä talouden tervehdyttämistoimia.

Viinanen perusteli rajuja leikkauksia Suomen valtion luottokelpoisuudella, mistä hän on saanut sekä kiitosta että risuja.

Tiukkaa ministeriä on syytetty mm. hyvinvointivaltion perusteiden romuttamisesta, mutta toisaalta monen mielestä ilman rajuja tervehdyttämistoimia Suomen taloudelta olisi pudonnut pohja.

Viinanen ei myöskään valtiovarainministerinä voinut kertoa Suomen markan devalvoimisen ajankohtaa, mistä hän hävisi kuuluisan tuhannen markan vedonlyönnin. Devalvaation jälkeen mediassa uumoiltiin jo Ahon hallituksen kaatumista, mutta se jatkoi kuitenkin vaalikauden loppuun.

Ministerinuransa jälkeen Viinanen toimi Pohjolan pääjohtajana ja mm. Nokian hallituksen jäsenenä.

Vuonna 2010 tehdyssä haastattelussa Viinanen kertoo, millaisin tunnelmissa rahaministerin toimet aikoinaan aloitti ja millaista kipeiden päätösten tekeminen oli. "Jos uskoo olevansa oikealla asialla, silloin mennään eteenpäin eikä vilkuilla sivulle."

Suomalaista 1990-luvun alun politiikantekoa Viinanen nimittää "pikkunäppäräksi politikoinniksi", samoja piirteitä hän sanoo näkevänsä myös vuoden 2010 päivänpolitiikassa.

Teksti: Paavo Rytsä ja Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto