Hyppää pääsisältöön

Iiro Viinanen – lama-ajan rautanyrkki

1990-luvun alun porvarihallituksen näkyvimpiä hahmoja oli kokoomuksen Iiro Viinanen, joka joutui johtamaan useita ikäviä talouden tervehdyttämistoimia.

Iiro Viinanen toimi valtiovarainministerinä 1990-luvun alun laman aikana vuosina 1991–1996. Viinanen perusteli rajuja leikkauksia Suomen valtion luottokelpoisuudella, mistä hän on saanut sekä kiitosta että risuja.

Tiukkaa ministeriä on syytetty mm. hyvinvointivaltion perusteiden romuttamisesta, mutta toisaalta monen mielestä ilman rajuja tervehdyttämistoimia Suomen taloudelta olisi pudonnut pohja.

Viinanen ei myöskään valtiovarainministerinä voinut kertoa Suomen markan devalvoimisen ajankohtaa, mistä hän hävisi kuuluisan tuhannen markan vedonlyönnin. Devalvaation jälkeen mediassa uumoiltiin jo Ahon hallituksen kaatumista, mutta se jatkoi kuitenkin vaalikauden loppuun.

Ministerinuransa jälkeen Viinanen toimi Pohjolan pääjohtajana ja mm. Nokian hallituksen jäsenenä.

Vuonna 2010 tehdyssä haastattelussa Viinanen kertoo, millaisin tunnelmissa rahaministerin toimet aikoinaan aloitti ja millaista kipeiden päätösten tekeminen oli. "Jos uskoo olevansa oikealla asialla, silloin mennään eteenpäin eikä vilkuilla sivulle."

Suomalaista 1990-luvun alun politiikantekoa Viinanen nimittää "pikkunäppäräksi politikoinniksi", samoja piirteitä hän sanoo nähneensä myös vuoden 2010 päivänpolitiikassa.

Keskustele