Hyppää pääsisältöön

Iiro Viinanen - lama-ajan rautanyrkki

1990-luvun alun porvarihallituksen näkyvimpiä hahmoja oli kokoomuksen Iiro Viinanen, joka joutui johtamaan useita ikäviä talouden tervehdyttämistoimia.

Viinanen perusteli rajuja leikkauksia Suomen valtion luottokelpoisuudella, mistä hän on saanut sekä kiitosta että risuja.

Tiukkaa ministeriä on syytetty mm. hyvinvointivaltion perusteiden romuttamisesta, mutta toisaalta monen mielestä ilman rajuja tervehdyttämistoimia Suomen taloudelta olisi pudonnut pohja.

Viinanen ei myöskään valtiovarainministerinä voinut kertoa Suomen markan devalvoimisen ajankohtaa, mistä hän hävisi kuuluisan tuhannen markan vedonlyönnin. Devalvaation jälkeen mediassa uumoiltiin jo Ahon hallituksen kaatumista, mutta se jatkoi kuitenkin vaalikauden loppuun.

Ministerinuransa jälkeen Viinanen toimi Pohjolan pääjohtajana ja mm. Nokian hallituksen jäsenenä.

Vuonna 2010 tehdyssä haastattelussa Viinanen kertoo, millaisin tunnelmissa rahaministerin toimet aikoinaan aloitti ja millaista kipeiden päätösten tekeminen oli. "Jos uskoo olevansa oikealla asialla, silloin mennään eteenpäin eikä vilkuilla sivulle."

Suomalaista 1990-luvun alun politiikantekoa Viinanen nimittää "pikkunäppäräksi politikoinniksi", samoja piirteitä hän sanoo näkevänsä myös vuoden 2010 päivänpolitiikassa.

Teksti: Paavo Rytsä ja Petra Himberg

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto