Hyppää pääsisältöön

Noususuhdanne

Vuoden 1970 noususuhdanne tuntui ohittavan osan suomalaisista ihan kokonaan. Reino Paasilinnan Noususuhdanne -dokumentissa talouskehitystä tarkasteltiin Sallan kunnan Lapajärven kylän horisontista.

Suomen suuri saavutus sodan jälkeen oli siirtoväen asuttaminen. Kuitenkin vain parikymmentä vuotta asutustilojen perustamisen jälkeen kävi ilmi tilojen elinkelvottomuus.

Syrjäkylien asutustiloista ja niiden vähäväkisistä asukeista tuli kestoaiheita 60- ja 70-lukujen televisio-ohjelmistoon.

”Kun oli metsät hakattu leivän vuoksi, niin eihän sinne sitten jäänyt oikein mitään, koska noilla korkeuksilla on niin pitkä talvi ja niin lyhyt kesä, että kyllä siellä vaikea on maanviljelyllä elää”, toteaa Paasilinna kylien elinmahdollisuuksista, tai pikemminkin elinmahdottomuuksista.

Noususuhdanne -dokumentissa vuorottelevat tutkijoiden tutkimustulokset ja kyläläisten omat kertomukset. Harvoin on yhtä kylää tutkittu ja kuvattu yhtä perinpohjaisesti.

Kun Noususuhdanne vuonna 1970 tehtiin, niin Lapajärvellä oli noin sata vakituista asukasta
Tällä hetkellä asukkaita on 30-40.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto