Hyppää pääsisältöön

Pankkikriisi ja asuntovelat

Pankkien surkea tila realisoitui Suomessa syksyllä 1991. Etenkin Säästöpankkien keskusosakepankki joutui tapetille.

Suomen Pankki ilmoitti syyskuussa 1991, että se ottaa haltuunsa SKOP:in, koska muut pankit olivat lopettaneet sen rahoittamisen.

Pankkien kurja tila ja talouden ylikuumeneminen näkyivät tavalliselle kuluttajalle lähes 20 prosentin lainakorkoina.

Korkojen nousuun otti kantaa jo pääministeri Holkeri kautensa loppupuolella. Hänen mukaansa valtio ei kuitenkaan voinut sotkeutua asiakkaan ja pankkien välisiin sopimuksiin.

Pankkien epävarmojen luottojen määrä oli kasvanut miljardeihin, ja niitä hoitamaan perustettiin omaisuudenyhtiöitä eli nk. roskapankkeja.

Ensimmäinen roskapankki oli STS-Pankista perustettu Siltapankki Oy. Tunnetuin roskapankeista oli Arsenal, johon myös Siltapankki (myöhemmin Arsenal-Silta) liittyi. Arsenal hoiti etenkin säästöpankkien jälkeensä jättämiä ongelmaluottoja ja omaisuuden realisointia.

Arsenal-yhtiö haki itsensä selvitystilaan vuonna 2003.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto