Hyppää pääsisältöön

Raskasmetallin jättiläinen Metallica

Rumpali Lars Ulrich tietää, ettei hyvä musiikki synny väkisin, vaan antamalla luonnon, vaistojen ja musiikkisuuntausten näyttää tietä.

Metallican perustivat James Hetfield ja Lars Ulrich vuonna 1981. Yhtyeen tyyli on vaihdellut thrash metalista melodiseen valtavirran rockiin.

Vuonna 1992 tehdyn haastattelun aikoihin Metallica oli ollut kiertueella 17 kuukautta putkeen. Rumpali Lars Ulrichin mukaan vaikeinta tien päällä on säilyttää innostuneisuus ja inspiroituneisuus. "Lavalla on helpointa, koska yleisöstä virtaa energiaa", hän kertoo.

Tanskalaissyntyinen Ulrich arvioi yhtyeen suosion salaisuutena sen, että se on seurannut vaistojaan. Hänen mukaansa musiikki ei saa olla pakotettua, tuotettua. "Teemme varmasti jotain oikein, koska muut bändit seuraavat jalanjälkiämme."

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto