Hyppää pääsisältöön

Laulava lyömäsoittaja Phil Collins

Phil Collinsin uran tärkein tapaus oli bändikaveri Peter Gabrielin ero Genesis-yhtyeestä. Rumpalin piti ruveta laulamaan, kun parempaakaan solistia ei löytynyt.

Philip David Charles Collins (s. 1951) nousi popjulkisuuteen Genesis-yhtyeen rumpalina. Vuonna 1967 perustettu bändi nousi 1970-luvun alussa erääksi progressiivisen rockin johtavista nimistä.

Collins aloitti Genesiksen rinnalla soolouran 1980-luvun alussa. Innoitus musiikin kirjoittamiseen syttyi avioeron jälkimainingeissa.

Collins jätti Genesiksen vuonna 1996, ja kolme vuotta myöhemmin yhtye lopetti toimintansa. Vuonna 2006 se koottiin uudelleen.

Collins puhuu Tukholmassa tehdyssä haastattelussa mm. demo- ja studiotyöskentelystään ja In the Air Tonightin (1981) paljon matkitusta rumpusoundista.

Collinsista 80-luvun kammottavimpia musiikki-ilmiöitä oli kaavamainen syntesoijapop à la Stock-Aitken-Waterman.

1980-luku oli myös hyväntekeväisyysrockin vuosikymmen. Live Aid -tyyliset tapahtumat eivät ehkä ole enää trendikkäitä, Collins sanoo, mutta se ei vähennä avun tarpeellisuutta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto