Hyppää pääsisältöön

Jomppa, tuulten temmeltävä kasvatti

Dokumentissa vuodelta 1969 seurataan kirjailija Jorma Ojaharjua (1938-2011) Helsingin satamasta runoilija Arvo Turtiaisen kesämökille ja Elis Askin nyrkkeilykehästä Helsingin kulttuurikapakoihin.

Tietolaatikko

Jorma Ojaharju, synt. 10.10.1938 Vaasassa, kuoli 7.2.2011 Helsingissä.

Yhteiskuntakriitikkona ja satiirikkona tunnettu kirjailija aloitti uransa tyylittelevän rentona, omaelämäkerrallisten tarinoiden kertojana.

Jorma Ojaharju on julkaissut 40 teosta.

Ojaharjun pääteos on Vaasa-trilogia, jossa hän kuvaa tapahtumia Vaasassa vuoden 1918 sisällissodasta 1970-luvulle saakka.

Jorma Ojaharju oli astunut kirjailijana julkisuuteen muutama vuosi aikaisemmin kuvaten elämää vankiloissa, merillä ja satamissa.

Ojaharju tiesi mistä kirjoissaan puhuu, koska oli omakohtaisesti kokeillut mitä erilaisimpia ammatteja.

”Dokumentti tehtiin täysin kirjailija Jorma Ojaharjun ehdoilla. Mihin hän halusi singahtaa, niin me juostiin hulluna perässä”, muistelee kuvaaja Raimo Hartzell.

”Toimittaja Seppo Miettinen oli hyvin innostunut kaikennäköisistä hulluista ideoista. Taisi olla hänen ideansa, että laitetaan kameran jalusta kokonaan nurkkaan ja tehdään tämä elokuva käsivaralla”, kertoo Hartzell: ”Käsikirjoitusta ei ollut, ei yhtään ranskalaista viivaa edes.”

”Jomppa – tuulten temmeltävä kasvatti” dokumentin tekijöiden esikuvana oli Jean-Luc Godard sekä ranskalaisen elokuvan uusi aalto.